X

Rusia joacă rolul lui ‘Gică-contra’ în cazul avionului deturnat în Belarus

Rusia a acuzat luni Occidentul de ipocrizie pentru reacţia sa după ce un avion al companiei Ryanair ce efectua un zbor Atena-Vilnius a fost constrâns de autorităţile belaruse să aterizeze duminică la Minsk, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Autorităţile belaruse au recurs la un avion de vânătoare şi au semnalat o falsă alertă cu bombă pentru a forţa un avion al companiei aeriene irlandeze Ryanair ce efectua o cursă între Grecia şi Lituania – ţări membre ale UE şi ale NATO – să aterizeze la Minsk, unde l-au arestat pe pasagerul Roman Protasevici, un tânăr jurnalist de opoziţie din Belarus.

Citește și: Tragedie în Italia: O cabină de teleferic S-A PRĂBUŞIT (VIDEO)! 14 oameni au murit!

”Este şocant faptul că Occidentul consideră ‘şocant’ incidentul din spaţiul aerian al Belarusului”, a scris pe Facebook purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

”(Occidentul) Fie ar trebui să fie şocat de aterizarea forţată în Austria a avionului preşedintelui bolivian la cererea SUA, fie nu ar trebui să fie şocat de comportamentul similar al altora”, a adăugat reprezentanta diplomaţiei ruse.

Uniunea Europeană şi NATO au cerut efectuarea unei anchete internaţionale după ce un avion al companiei Ryanair ce efectua un zbor Atena-Vilnius a fost constrâns de autorităţile belaruse să aterizeze la Minsk.

Citește și: Pasagerii avionului deturnat în Belarus povestesc ARESTAREA lui Roman Protasevici

”În realizarea acestui act coercitiv, autorităţile din Belarus au pus în pericol siguranţa pasagerilor şi a echipajului. ”O investigaţie internaţională asupra acestui incident trebuie să fie realizată pentru a verifica orice încălcare a regulilor internaţionale de aviaţie”, a subliniat într-o declaraţie şeful diplomaţiei europene Josep Borrell cu câteva ore înaintea unei reuniuni a liderilor statelor membre ale UE, la Bruxelles, unde va fi abordat şi acest incident.

Şefa Comisia Europene, Ursula von der Leyen, a scris duminică seara pe Twitter că ”atitudinea ilegală şi revoltătoare a regimului din Belarus va avea consecinţe”.

Desfăşurarea unei anchete internaţionale detaliate a fost solicitată şi de NATO, care a calificat incidentul drept ”grav şi periculos”.

Tags: atenaavion deturnatbelarusgreciaLituaniaMaria ZaharovaminskmoscovaRoman ProtasevicirusiaRyanairVilnius
Categorii: Diaspora