X

Rusia l-a convocat pe ambasadorul Norvegiei la Moscova după arestarea unui cetăţean rus pentru spionaj

Rusia l-a convocat luni pe ambasadorul norvegian la Moscova pentru a protesta faţă de arestarea vineri pe aeroportul din Oslo a unui cetăţean rus acuzat de spionaj, acest din urmă invocând o “neînţelegere”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Ambasadorului i s-a adus la cunoştinţă “protestul ferm” la Moscovei faţă de această arestare realizată pe baza unor acuzaţii “false” şi “absurde”, a informat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Citește și : Rusia oferă armatei siriene sisteme antiaeriene S-300

Serviciul de securitate norvegian (PST) a anunţat duminică arestarea unui cetăţean rus, a cărui identitate nu a fost divulgată, suspectat de spionaj la un seminar parlamentar organizat joi şi vineri la Oslo.

Potrivit Moscovei, pe acest bărbat îl cheamă Bocikariov şi este colaborator al Consiliului Federaţiei, Camera superioară a parlamentului rus, fiind prezent în Norvegia la invitaţia Centrul European pentru Cercetare şi Documentare Parlamentară (CECDP).

El trebuia să ia parte la un seminar interparlamentar, cu invitaţi din 34 de ţări, pe tema digitalizării care s-a ţinut joi şi vineri la Storting, parlamentul norvegian.

“Acest eveniment era public (…) Este de neînţeles că simplul fapt că un reprezentant rus a asistat la acest seminar a dus la o asemenea provocare”, a continuat ministerul rus care a promis o răspuns pe măsură.

Citește și : Intenţia Rusiei de a vinde Siriei rachete S-300 ar fi o ‘escaladare semnificativă, afirmă John Bolton

Cetăţeanul rus reţinut la Oslo a fost plasat luni în arest preventiv pentru două săptămâni, avocatul său declarând pentru AFP: “Clientul meu nu înţelege de ce este acuzat şi consideră că este vorba despre o neînţelegere”.

În aprilie, un norvegian a fost arestat în Rusia sub acuzaţia de spionaj, reaminteşte France Presse.

Tags: moscovaNorvegiaOsloPSTrusiaspionaj
Categorii: Diaspora