Rusia lansează un robot conversaţional propriu

Publicat:

Sber, unul dintre liderii din sectorul noilor tehnologii din Rusia, a anunţat luni că lansează un robot conversaţional propriu, alăturându-se cursei globale ce urmăreşte dezvoltarea unor astfel de instrumente cu ajutorul inteligenţei artificiale (AI), după modelul programului american ChatGPT, informează AFP, potrivit agerpres.  

Sber “lansează propria versiune” a unui robot conversaţional, denumit “GigaChat”, “o premieră în Rusia”, a transmis grupul public rus într-un comunicat publicat pe site-ul său, în care a precizat că noul instrument informatic va fi, într-o primă etapă, “disponibil în modul de testare şi doar pe bază de invitaţie”.


Citește și : Joe Biden şi-a ales şefa de campanie pentru scrutinul din 2024

Potrivit Sber, GigaChat “poate să poarte o conversaţie, să scrie texte, să răspundă la întrebări factuale”, precum “să scrie un cod informatic” şi “să creeze imagini pe baza unor descrieri”.

Potrivit CEO-ului său, Herman Gref, care a promovat în ultimii ani schimbarea digitală a grupului, lansarea acestui robot conversaţional “este o mare reuşită pentru întregul univers vast al tehnologiilor ruseşti”.

De mai mulţi ani – şi mai ales după adoptarea unor sancţiuni drastice împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei -, Rusia încearcă să îşi consolideze suveranitatea digitală şi, în paralel, şi-a întărit arsenalul legislativ care reglementează internetul, pe fundalul unei înăspriri a climatului politic.

Astfel, Kremlinul a cerut în ultimele luni blocarea unor site-uri şi platforme de socializare, o metodă folosită pentru a cenzura orice publicare disidentă despre ofensiva sa militară din Ucraina.

Lansarea GigaChat intervine la câteva luni după răsunătoarea apariţie pe piaţă în noiembrie 2022 a ChatGPT, un robot conversaţional finanţat de gigantul informatic american Microsoft şi foarte repede “adoptat” de utilizatori, care s-au declarat impresionanţi de capacitatea lui de a răspunde clar şi în câteva secunde la întrebări dificile, să compună sonete şi coduri informatice.

Lansarea GigaChat poate fi percepută ca un nou episod al competiţiei tehnologice dintre Washington şi Moscova, exacerbată după declanşarea conflictului în Ucraina.

AI alimentează totuşi îngrijorări importante despre utilizarea sa şi despre exploatarea datelor personale. Mai multe ţări au anunţat deja că vor să reglementeze instrumentele online de tip ChatGPT.

Citește și : Prigojin a dat ordinul: ‘Omorâţi-i pe toţi!’

Programul american a fost blocat la scurt timp după lansarea sa în mai multe şcoli şi universităţi din lume, din cauza unor temeri legate despre posibile fraudări ale examenelor, iar companiile îşi sfătuiesc angajaţii să nu folosească această aplicaţie la locurile lor de muncă.

În ultimele săptămâni, multe companii chineze din industria tehnologiei, precum Baidu, Alibaba şi ByteDance (care deţine TikTok), au anunţat că lucrează şi ele la dezvoltarea unor modele proprii de roboţi conversaţionali.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.