Rusia NU aprobă vizita consulară la jurnalistul american întemniţat Evan Gershkovich

Publicat:

Diplomaţia rusă a recunoscut miercuri că nu a autorizat vizita unui reprezentant al Consulatului SUA la jurnalistul Evan Gershkovich, aflat în detenţie în Rusia şi acuzat de Moscova de spionaj, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

”Chestiunea este analizată”, a răspuns laconic Serghei Riabkov, ministru de externe adjunct rus întrebării dacă jurnalistul american va putea primi vizita unui reprezentant al ambasadei SUA.


Citeşte şi: Trump îl acuză pe Macron că ‘îl pupă în fund’ pe preşedintele chinez – Black News

Riabkov a denunţat decizia Washingtonului de a califica întemniţarea lui Gershkovich drept ”detenţie arbitrară”, ceea ce înseamnă că în SUA dosarul este transferat de la Biroul de afaceri consulare al Departamentului de Stat al SUA către Biroul emisarului special pentru problemele ostaticilor. Această încadrare îi permite guvernului american să aloce resurse suplimentare pentru obţinerea eliberării lui Gershkovich.

”Nu vom accepta nicio tentativă de presiune. Nu are nicio importanţă pentru noi statutul (detenţie arbitrară) care a fost dat la Washington. Vom acţiona în funcţie de imperativele noastre interne, de normele noastre, de legile noastre”, a spus demnitarul rus.

Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunţat la 30 martie că l-a arestat pe cetăţeanul american Evan Gershkovich, corespondentul la Moscova al publicaţiei Wall Street Journal, în timp ce relata din oraşul Ekaterinburg. Întregul dosar este clasificat drept secret.

Rusia l-a acuzat pe jurnalist de spionaj şi l-a plasat în detenţie în celebra închisoare Lefortovo din Moscova.

Legislaţia adoptată de Congresul SUA în 2020 include 11 criterii care trebuie luate în calcul pentru a decide că un caz se încadrează în ”detenţia arbitrară”. Secretarul de stat american foloseşte aceste criterii pentru a decide dacă este vorba despre o ”detenţie arbitrară”, dar un caz anume nu trebuie să îndeplinească toate cele 11 criterii.

Vezi şi: Rusia a testat o rachetă balistică intercontinentală – VIDEO – Black News

Printre criteriile respective figurează acela că individul este ţinta detenţiei în primul rând pentru că este cetăţean al SUA sau că detenţia are intenţia de a influenţa politica guvernului SUA. Alţi factori sunt ţinerea individului respectiv în ”condiţii inumane” şi faptul că persoana în cauză este arestată într-o ţară unde misiunea diplomatică a SUA a primit informaţii credibile că detenţia este doar un pretext.

În mandatul administraţiei Biden au fost puşi în libertate cel puţin 25 de cetăţeni americani ce se aflau în ”detenţie arbitrară”. Alţi peste 30 de cetăţeni americani din această categorie încă se află în străinătate. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Andrei Năstase vede o CONSPIRAȚIE între PSRM și PAS: ‘Sunt pregătit să rămân singurul candidat independent’

Andrei Năstase vede o CONSPIRAȚIE între PSRM și PAS: 'Sunt pregătit să rămân singurul candidat independent' Candidatul „independent” Andrei Năstase vede o CONSPIRAȚIE între PSRM...

Aeroportul din Chișinău ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Vot pozitiv în Guvern

Aeroportul din Chișinău ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Vot pozitiv în Guvern Aeroportul Internațional Chișinău ar putea fi...

Un asteroid se apropie de Pământ: Călătorește cu peste 40.000 de mile pe oră

Un asteroid se apropie de Pământ: Călătorește cu peste 40.000 de mile pe oră Un asteroid care călătorește cu peste 40.000 de mile pe oră...

Transnistria ar putea rămâne fără metan începând cu anul 2025

Transnistria ar putea rămâne fără metan începând cu anul 2025 Începând cu anul 2025, Ucraina va sista tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul său, ceea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.