X

Rusia nu va lăsa fără răspuns retragerea SUA din Tratatul INF

Rusia nu va lăsa fără răspuns retragerea SUA din Tratatul privind Forţele nucleare intermediare (INF), a avertizat miercuri şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, într-o conferinţă de presă organizată pentru ataşaţii militari străini la Moscova, relatează agenţia de presă TASS, potrivit agerpres.

‘Având în vedere că în sală sunt reprezentanţi oficiali ai instituţiilor de apărare străine, aş dori prin intermediul dumneavoastră să-i informez pe liderii voştri că dacă Tratatul INF va fi distrus, aceasta nu va rămâne fără răspuns din partea noastră’, a declarat generalul rus.

Citeşte şi: Trump îl ironizează pe Macron pentru că a cedat în faţa ‘vestelor galbene’

În cazul retragerii SUA din INF, ţările care vor găzdui pe teritoriul lor sisteme de rachete americane vor deveni ţinte de distrugere pentru Federaţia Rusă, a ameninţat şeful Statului Major rus.

‘Ca militari de profesie ar trebui să înţelegeţi că nu teritoriul SUA, ci ţările care vor găzdui sisteme de rachete cu rază medie şi mică de acţiune americane vor ajunge să fie ţinte ale acţiunilor de represalii din partea Rusiei’, a afirmat generalul Gherasimov, adresându-se ataşaţilor militari străini.

Responsabilul rus a spus că declaraţia preşedintelui american Donald Trump cu privire la intenţia SUA de a se retrage din Tratatul INF ar putea afecta negativ stabilitatea strategică în lume. ‘Considerăm aceasta ca fiind un pas foarte periculos care poate afecta negativ nu numai securitatea europeană, ci şi stabilitatea strategică în ansamblul său’, a spus Gherasimov.

Generalul rus a mai spus că SUA dau vina pe Rusia pentru încălcarea INF, însă lucrurile ar sta altfel. ‘Acuzaţiile la adresa Rusiei reprezintă o încercare de a camufla adevărata stare de lucruri’, a spus el, indicând că, din 2000, Moscova le cere americanilor să pună capăt practicilor de a utiliza rachete-ţintă care imită rachetele balistice cu rază medie şi scurtă în cadrul testelor vizând sistemul de apărare antirachetă, ceea ce ar fi interzis prin Tratatul INF.

În acelaşi timp, generalul Gherasimov susţine că lansatoare de rachete Mk-41 desfăşurate în dispozitivul de apărare antirachetă din România şi care urmează să fie instalate şi în Polonia ‘sunt capabile să lanseze rachete de croazieră cu rază medie de acţiune ceea ce reprezintă o încălcare directă a obligaţiilor ce decurg din Tratatul INF’, potrivit TASS.

Citeşte şi: Cutremur extrem de puternic în Noua Caledonie. Autorităţile au evacuat zonele de coastă

Totodată, şeful Statului Major rus a declarat că SUA doresc să-şi menţină dominaţia în lume şi de aceea discreditează Rusia. ‘Activitatea SUA vizează menţinerea rolului dominant în lume şi excluderea altor ţări din competiţie, în special a Rusiei, împotriva căreia se iau măsuri cuprinzătoare de descurajare’, a insistat el.

Generalul Gherasimov a mai spus că, sub pretextul unei presupuse ameninţări ruse în creştere, NATO îşi consolidează prezenţa militară în apropierea frontierelor Federaţiei Ruse.

În aceste condiţii, ‘luăm toate măsurile de răspuns necesare pentru a asigura securitatea militară a statului’ rus, a subliniat înaltul responsabil de la Moscova, adăugând că Rusia face aceasta fără să-şi crească numărul efectivelor sale militare şi fără să se implice într-o cursă a înarmării. Finanţarea armatei ruse din ultimii ani a rămas la nivelul de 50 de miliarde de dolari şi are tendinţa de a scădea, a spus el. Generalul rus a adăugat că bugetul militar american este de aproape 14 ori mai mare decât cel rusesc. ‘Pentru 2019, acesta este de peste 716 miliarde de dolari, ceea ce depăşeşte cheltuielile militare ale restului lumii’, a spus el.

Tags: rusiaSUATratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty)Valeri Gherasimov
Categorii: Diaspora