Rusia plasează pe orbită un satelit militar – VIDEO

Publicat:

Rusia a plasat joi cu succes pe orbită un satelit militar de pe cosmodromul Pleseţk, situat la circa 800 de kilometri nord de Moscova, a informat Ministerul Apărării de la Moscova, citat de EFE, potrivit agerpres.

Potrivit AFP, care citează presa de profil, satelitul militar face cel mai probabil parte din scutul spaţial antirachetă rus, în legătură cu care există prea puţine informaţii publice.


Citeşte şi: Firma lui Hunter Biden a ajutat o companie chineză să achiziționeze o mină bogată de cobalt. Valoarea afacerii se apropie de 4 miliarde de dolari! – Black News

Racheta Soiuz-2.1B a fost lansată la ora 01:09 GMT din regiunea Arhanghelsk, a menţionat ministerul citat într-un comunicat de presă.

În total, peste 40 de echipe de supraveghere şi mai bine de 70 de unităţi ale Armatei a 15-a a Forţelor Speciale Aerospaţiale au supervizat lansarea.

Potrivit agenţiei oficiale RIA Novosti, este vorba despre lansarea cu numărul 51 a unei rachete Soiuz-2.1B de la începerea testelor pe cosmodromul Pleseţk, în 2004. Racheta purtătoare a înlocuit rachetele Soiuz-U care erau folosite la Pleseţk între anii 1973-2012.

Potrivit site-ului Spaceflightnow, specializat în lansări în spaţiu, acest satelit este foarte probabil un dispozitiv de alertă timpurie Tundra, din care Rusia a mai pus pe orbită în 2015, 2017 şi 2019.

Potrivit altei publicaţii specializate în spaţiul rus, site-ul Russianspaceweb, satelitul lansat joi face parte din misteriosul scut spaţial antirachetă Kupol (Acoperiş), despre care Moscova a dezvăluit foarte puţine detalii în decembrie 2019.

Acest sistem este menit să detecteze din spaţiu lansarea de rachete balistice, traiectoria lor şi zona vizată, potrivit documentelor prezentate la acea vreme de Statul Major rus.

Componenţa completă a Kupol, care se doreşte a fi echivalentul sistemului american SBIRS, nu este cunoscută.

Rusia, care dispune încă din 2015 de o “forţă spaţială” integrată în forţele sale aeriene şi al cărei principal scop este apărarea antirachetă, este acuzată de mai mulţi ani de militarizarea spaţiului. La rândul său, Moscova acuză SUA de acelaşi lucru.

Citeşte şi: Mexicul scoate armata împotriva cartelurilor de droguri – Black News

În 2018, Washingtonul s-a declarat îngrijorat de “comportamentul foarte anormal” al unui satelit rus, acuzând Moscova că încearcă să dezvolte arme spaţiale, lucru dezminţit de Kremlin.

Mai recent, săptămâna trecută, Rusia a stârnit controverse după ce a pulverizat un vechi satelit sovietic aflat pe orbită în urma testării unei rachete antisatelit. Gestul a fost denunţat de autorităţile de la Washington, care l-au considerat periculos deoarece explozia a generat “un nor” de reziduuri spaţiale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șapte localități din Soroca vor avea sisteme de alimentare cu apă

Șapte localități din Soroca vor avea sisteme de alimentare cu apă Astăzi, 18 iulie 2024, în sala de protocol a Consiliului Raional Soroca, a avut...

Centrul perinatal din cadrul Spitalului raional Căușeni, renovat și dotat cu echipament medical performant

Centrul perinatal din cadrul Spitalului raional Căușeni, renovat și dotat cu echipament medical performant Femeile din Căușeni, dar și din raioanele vecine își vor aduce...

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda R.Moldova un grant în valoare de 6 milioane de euro pentru eficiența energetică a 400 de...

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda R.Moldova un grant în valoare de 6 milioane de euro pentru eficiența energetică a 400 de...

Recolta de porumb și floarea soarelui, afectată de seceta și temperaturile nocturne ridicate

Recolta de porumb și floarea soarelui, afectată de seceta și temperaturile nocturne ridicate Recolta de porumb și floarea soarelui a fost afectată de calamitățile naturale...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.