X

Rusia poate rămâne un partener numai dacă respectă regulile internaţionale, insistă premierul Slovaciei

Rusia poate rămâne un partener, însă numai dacă respectă regulile internaţionale, a declarat pentru AFP premierul slovac Eduard Heger, înaintea summitului între preşedinţii rus şi american la Geneva, transmite agerpres.

“Poziţia Slovaciei este aceea că vrem să stabilim relaţii bune şi cu Rusia, însă acestea trebuie să fie în conformitate cu regulile, cu tratatele internaţionale, cu legile noastre”, a declarat Heger marţi seara, în marja Forumului Globsec de la Bratislava.

Citește și: Primele raiduri aeriene în Gaza după armistiţiul din 21 mai – Black News

Slovacia, ţară membră a UE şi NATO cu 5,4 milioane de locuitori, este unul dintre statele cele mai pro-ruse din Europa post-comunistă şi s-a poziţionat adesea ca o punte între Rusia şi Occident.

Premierul Eduard Heger a sosit la putere în aprilie după demisia predecesorului său, Igor Matovic, în urma achiziţionării vaccinului rusesc Sputnik, care a exacerbat tensiunile din cadrul coaliţiei de guvernare.

Ministrul de Externe slovac Ivan Korcok a numit vaccinul “un instrument de război hibrid”, făcând referire la critici frecvente conform cărora Rusia ar putea folosi furnizarea vaccinului Sputnik ca mijloc de a diviza aliaţii europeni.

În opinia premierului Heger, decizia de a achiziţiona Sputnik a fost luată în principal din cauza presiunii asupra aprovizionării cu vaccinuri. La acea vreme, “aveam nevoie de multe vaccinuri”, a reamintit el. “Nu cred că o astfel de decizie s-ar mai lua din nou”, a mai spus el.

Vezi şi: Joe Biden şi Vladimir Putin se întâlnesc la Geneva – VIDEO – Black News

Slovacia a devenit al doilea stat membru al Uniunii Europene care a folosit Sputnik, după Ungaria, chiar dacă vaccinul nu a fost autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Potrivit unui sondaj efectuat în luna martie în 10 ţări, pentru Forumul Globsec, 47% dintre slovaci consideră că Rusia este cel mai important partener strategic al ţării lor – cel mai mare procent din regiune.

Doar 17% dintre ei au ales Statele Unite, cel mai scăzut nivel după Ungaria (13%), potrivit sondajului realizat în rândul a 10.000 de persoane.

Tags: bratislavaEduard HegergenevaIvan KorcokrusiaSlovaciasummit
Categorii: Diaspora