X

Rusia pune la bătaie trei miliarde de euro în combaterea efectelor economice ale coronavirusului

 Rusia a anunţat luni o serie de măsuri pentru a susţine economia şi a lupta împotriva răspândirii noului coronavirus, deblocând fonduri de rezervă şi invitând întreprinderile să se comporte în mod responsabil, relatează AFP şi dpa, potrivit agerpres. În acelaşi timp, autorităţile ruse au decis închiderea graniţei cu Belarus, cu care statul rus are relaţii foarte apropiate.

Guvernul poate utiliza o rezervă de 300 de miliarde de ruble (3,6 miliarde de euro) în bugetul din acest an pentru a face faţă cheltuielilor prioritare şi a susţine industriile şi pe cetăţeni, a făcut cunoscut premierul Mihail Mişustin în cadrul unei reuniuni ministeriale televizate.

Citeşte şi: Donald Trump ‘a intrat în gura lupilor’ democraţi

Între măsurile anunţate, guvernul rus va susţine aprovizionarea magazinelor cu produse esenţiale, oferindu-le comercianţilor credite cu dobânzi preferenţiale şi instituind un “coridor verde” vamal pentru a facilita importul de produse de primă necesitate.

Prim-ministrul rus a anunţat de asemenea măsuri de susţinere a sectoarelor turismului şi transportului aerian, afectate în mod special de actuala criză, măsuri constând în principal în amânarea plăţii unor impozite şi care ar putea fi extinse şi la alte sectoare.

Executivul rus intenţionează totodată să ajute întreprinderile mici şi mijlocii cu credite cu dobânzi preferenţiale şi să majoreze volumul subvenţiilor destinate acestora.

Mihail Mişustin a îndemnat în fine marile companii să-şi “folosească toate resursele pentru a lupta împotriva propagării” noului coronavirus, luând măsuri de protecţie a angajaţilor şi alăturându-se demersurilor autorităţilor.

Săptămâna trecută, Rusia a anunţat măsuri de susţinere a rublei, grav afectată de căderea preţurilor la petrol după eşecul negocierilor cu OPEC şi după declaraţia saudită de “război al preţurilor”.

Premierul a salutat în aceeaşi şedinţă faptul că “măsurile proactive de prevenţie luate din februarie au permis limitarea considerabilă a propagării noului coronavirus în Rusia”, unde au fost confirmate oficial 63 de cazuri de COVID-19.

“Trebuie să facem totul pentru ca situaţia să nu evolueze după acelaşi scenariu ca în alte ţări”, iar “restricţiile impuse vizează evitarea necesităţii de a lua măsuri mai drastice în viitor”, a explicat Mişustin.

Deocamdată, Moscova, oraşul cel mai afectat din Rusia, nu a decis închiderea locurilor publice şi a obligat la autoizolare 14 zile persoanele care revin din ţările cu focare importante. În privinţa şcolilor, capitala rusă a hotărât să lase la latitudinea părinţilor trimiterea sau nu a copiilor la cursuri.

Autorităţile le-au recomandat deja ruşilor să nu călătorească în străinătate şi au închis graniţele cu China, au limitat deplasările dinspre Iran şi au redus legăturile aeriene cu Uniunea Europeană.

Citeşte şi: PRIMUL vaccin anti-coronavirus este TESTAT la Seattle

Mihail Mişustin a mai anunţat luni crearea în scurt timp a unui sistem de alertă activ 24 de ore din 24 pentru a-i ţine informaţi pe cetăţenii ruşi, prin intermediul reţelelor sociale şi al unei linii telefonice dedicate.

Şi la Moscova se constată deja unele semne de “panică a cumpărăturilor”, potrivit Reuters, care consemnează că produse ca hârtia igienică, praful de spălat, conservele, orezul sau făina au dispărut în weekend de pe rafturile unor magazine. 

Tags: coronaviruscovid-19Mihail MişustinmoscovaOPECrusia
Categorii: Știrile zilei