X

Rusia: Putin vrea un singur furnizor de internet pentru instituţii de învăţământ şi secţii de votare

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a însărcinat guvernul să aleagă un unic furnizor de conexiune la internet şi la sistemele informaţionale de stat pentru instituţiile de învăţământ şi secţiile de votare din ţară, potrivit unei directive publicate joi de Kremlin, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Furnizorul, care trebuie desemnat până la 1 aprilie, va avea între atribuţii “restricţionarea accesului la informaţia a cărei difuzare este interzisă în Federaţia Rusă şi la informaţia de pe internet nocivă pentru sănătatea şi dezvoltarea copiilor”.

Citește și : Trump: Netanyahu este ‘dur, inteligent, puternic’. A făcut o treabă excelentă în calitate de premier al Israelului

De asemenea, acelaşi furnizor va trebui să garanteze securitatea conexiunii şi a comunicaţiilor cu sistemele informaţionale de stat şi în general cu internetul.

Directiva şefului statului face parte din programul naţional “Economia digitală a Rusiei”.

Pe 12 februarie, deputaţii ruşi au adoptat în primă lectură un proiect de lege pentru a garanta funcţionarea stabilă a segmentului rus de internet şi deconectarea acestuia de la reţeaua globală în caz de situaţii de criză sau atacuri cibernetice contra ţării.

Iniţiativa a fost primită cu reticenţă puternică de către operatorii de internet, deoarece instalarea echipamentelor necesare pentru analiza traficului cere investiţii considerabile, care, în cazul marilor companii, ar putea însemna zeci de milioane de dolari.

Citește și : Germania a pus în executare jumătate din ordinele de expulzare a refugiaţilor respinşi

Totodată, în caz de ameninţare, operatorii ar fi obligaţi să garanteze “gestionarea centralizată a traficului”, adică sub controlul statului.

Tags: Federatia RusainternetkremlinVladimir Putin
Categorii: Diaspora