Rusia rămâne cu doar 10 diplomaţi la Chişinău

Publicat:

Ministerul Afacerilor Interne și Integrării Europene declară că decizia de echivalare a personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în Republica Moldova vine ca urmare a numeroaselor acțiuni neprietenoase față de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și tentativelor de destabilizare a situație interne din țara noastră. Totodată, instituția specifică că vor fi constituite 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu, scrie Unimedia.

„Astăzi ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova a fost convocat la MAEIE. În cadrul întrevederii partea rusă a fost informată despre decizia autorităților moldovenești privind echivalarea numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu al Federației Ruse care activează în țara noastră cu cel al Republicii Moldova în Federația Rusă.


Citeşte şi: Tiraspolul renunţă în acest an la parada militară – Stiripesurse.md

Conform acestei decizii, la etapa actuală reprezentarea fiecărui stat, în baza principiului de paritate, urmează să constituie 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu. Această decizie vine ca urmare a numeroaselor acțiuni neprietenoase față de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și tentativelor de destabilizare a situație interne din țara noastră”, comunică reprezentanții MAEIE.

Autoritățile afirmă că, măsura în cauză de echivalare a numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu este adoptată în corespundere cu prevederile articolului 11 al Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961, care stipulează că ”în lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menținut în limitele a ceea ce el considera ca rezonabil și normal, având în vedere împrejurările și condițiile existente în acest stat și nevoile misiunii în cauză.

Potrivit diplomației de la Chișinău, decizia sus-menționată a autorităților moldovenești trebuie să fie pusă în aplicare până la 15 august 2023.

Citeşte şi: Moldova, MĂTURATĂ de POTOP: Zeci de familii au rămas fără lumină și acoperișuri – Stiripesurse.md

Anunțul privind limitarea numărul de diplomați de la Ambasada Rusiei a fost făcut de către ministrul de Externe, Nicu Popescu, la începutul ședinței de Guvern.

Serviciile secrete rusești ar spiona instituțiile statului cu ajutorul unor tehnologii, iar centrul de spionaj al acestora s-ar afla chiar în incinta Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, scrie „The Insider”. Potrivit investigației, jurnaliștii au numărat antenele de pe acoperișul Ambasadei și a constatat faptul că sunt mai multe decât pe clădirea misiunii diplomatice din Bruxelles. La rândul său, MAEIE menționează că a luat act de investigație și îl ca convoca pe Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău pentru a oferi clarificări și explicații cu privire la situația creată.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Horoscop 3 iulie 2024

Horoscop 3 iulie 2024 Leii atrag toate privirile, Capricornii pun sănătatea pe primul loc, potrivit stiripesurse. Horoscop 3 iulie 2024 pentru Berbec Ziua se anunță plină de...

Pearl Jam anulează mai multe date din turneu din cauza problemelor de sănătate

Pearl Jam anulează mai multe date din turneu din cauza problemelor de sănătate Trupa rock Pearl Jam a anulat mai multe date din turneul european...

Richard Gere face trecerea la televiziune şi se alătură serialului ‘The Agency’

Richard Gere face trecerea la televiziune şi se alătură serialului 'The Agency' Actorul american Richard Gere se va alătura distribuţiei serialului "The Agency", produs de...

Letonia introduce parteneriatele civile pentru cuplurile de acelaşi sex

Letonia introduce parteneriatele civile pentru cuplurile de acelaşi sex Modificările legislative care le permit persoanelor homosexuale să înregistreze parteneriate civile destinate cuplurilor de acelaşi sex...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.