Rusia răspunde acuzaţiilor NATO în legătură cu exerciţiile Zapad

Publicat:

Rusia consideră drept neîntemeiate acuzaţiile formulate de NATO la adresa sa în legătură cu viitoarele exerciţii comune ruso-belaruse “Zapad-2017” (“Vest-2017”) pe teritoriul Belarus, la graniţa vestică a Rusiei, a declarat luni ministrul adjunct de externe rus Aleksei Meşkov, citat de agenţiile de presă oficiale ruse TASS şi RIA Novosti.

“Ţările care încearcă să agraveze situaţia cât mai mult posibil înaintea acestor exerciţii, proferând acuzaţii nefondate la adresa Rusiei, sunt tocmai acele ţări care împiedică la maximum contactele între militarii din ţările noastre”, a afirmat înaltul diplomat rus.


Citeşte şi: Stare de urgenţă în California. Cel mai mare incendiu din istorie face prăpăd în LA – FOTO/VIDEO

Potrivit acestuia, “partea rusă a informat pe larg Alianţa despre viitoarele exerciţii”, iar “NATO i-au fost trimise invitaţii corespunzătoare”.

Exerciţiile strategice comune ruso-belaruse “Zapad-2017” sunt preconizate să se desfăşoare între 14 şi 20 septembrie pe teritoriul Republicii Belarus. La aceste manevre, conform Ministerului Apărării rus, vor participa aproximativ 12.700 de militari, aproximativ 70 de avioane şi elicoptere, precum şi 680 de echipamente militare.

O serie de ţări NATO, precum şi autorităţile din Ucraina şi-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la viitoarele exerciţii, notează RIA Novosti.

Anterior, MAE rus subliniase că exerciţiile comune ruso-belaruse “Zapad-2017” au un caracter pur defensiv, iar numărul efectivelor şi echipamentelor militare implicate este mult mai mic decât cel menţionat în mass-media occidentale, potrivit TASS.

“Numărul total al personalului şi echipamentului de luptă nu depăşeşte nivelul supus monitorizării obligatorii a anumitor tipuri de activităţi militare stabilite prin Documentul de la Viena din 2011”, a menţionat Ministerul de Externe rus într-un comunicat la 25 august.

Citeşte şi: La un pas de RĂZBOI? SUA şi Coreea de Sud pregătesc RĂSPUNSUL pentru Phenian

Astfel, la exerciţiile preconizate să aibă loc între 14 şi 20 septembrie urmează să participe 12.700 de persoane – 7.200 din partea Belarus; 5.500 din partea Rusiei – în jur de 70 de avioane şi elicoptere, precum şi 680 de echipamente militare – aproximativ 250 de tancuri, aproape 200 de tunuri de artilerie pentru lansări în salve şi mortiere, în jur de 10 nave.

“Toate aceste sunt departe de cifrele invocate în presă în legătură cu viitoarele exerciţii”, menţiona MAE rus în comunicatul respectiv, citat de agenţia de presă TASS.

Conform guvernului lituanian, aproximativ 100.000 de militari ruşi vor participa la exerciţiul “Zapad-2017”, ce se va desfăşura în septembrie în Belarus, aproape de frontiera Poloniei cu Lituania.

În cadrul acestor manevre, aplicaţii vor avea loc şi în Marea Baltică şi în enclava Kaliningrad, au scris unele media occidentale. Responsabili ai Alianţei Nord-Atlantice şi-au exprimat preocuparea că manevrele ar putea să mascheze de fapt o relocare a forţelor ruse mai aproape de graniţele ţărilor baltice şi ale Poloniei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea Persoanele cu ARFID își limitează adesea mâncarea prin preferințe senzoriale sau texturale. Când Hannah avea 7 ani, le-a...

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice O nouă metodă de diagnosticare a bolilor metabolice ar putea revoluționa medicina. Cercetători...

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io – Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io - Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar Jupiter ascunde...

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe Regizorul Benoit Jacquot a fost inculpat miercuri pentru violarea actriţelor Julia Roy, în 2013, şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.