X

Rusia recunoaşte că a trebuit să împiedice noi progrese ucrainene în regiunea Kursk

Rusia recunoaşte că a trebuit să împiedice noi progrese ucrainene în regiunea Kursk

Ministerul rus al Apărării a recunoscut joi că a trebuit să împiedice noi încercări ale trupelor ucrainene de a avansa în regiunea de frontieră Kursk, scena unei incursiuni ucrainene începând de marţi, scrie EFE, potrivit stiripesurse.ro.

“Tentativele unor unităţi (ucrainene) de a pătrunde adânc în teritoriul (rus) în sectorul Kursk au fost respinse”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Citeşte şi: Procurorii americani susţin că un om de afaceri român l-a angajat pe Hunter Biden pentru a influenţa politica SUA – Stiripesurse.md

Moscova susţine că unităţile grupării armate Sever (Nord) şi poliţişti de frontieră ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) continuă să “nimicească” forţele inamice în districtele Sudja şi Korenevo (regiunea Kursk).

Rusia recunoaşte că a trebuit să împiedice noi progrese ucrainene în regiunea Kursk

În plus, avioane ruseşti bombardează locurile de concentrare a rezervelor armatei ucrainene în regiunea Sumî, de partea ucraineană a graniţei, de unde trupele Kievului au intrat pe teritoriul rus.

Mai mult, Ministerul rus al Apărării susţine că forţele sale au ucis 660 de soldaţi ucraineni de la începutul incursiunii şi au distrus opt tancuri şi peste 70 de vehicule blindate şi alte echipamente militare, dar acestea cifre nu pot fi verificate din surse independente.

“Operaţiunea de distrugere a detaşamentelor armatei ucrainene continuă”, a spus el.

Rusia recunoaşte că a trebuit să împiedice noi progrese ucrainene în regiunea Kursk

Relatările bloggerilor militari ruşi contrastează însă cu comunicatele oficiale, aceştia semnalând că trupele ucrainene continuă să înainteze spre mai multe localităţi din zonă.

Oficialii ruşi din regiunea Kursk au declarat stare de stare de urgenţă după ce trupele ucrainene au avansat în zonă, o măsură care sporeşte protecţia centralei nucleare locale, potrivit guvernatorului interimar Aleksei Smirnov, citat de dpa. Un prim grup de locuitori evacuaţi din regiunea Kursk au sosit joi în regiunea vecină Oriol, a spus el.

Ministerul rus al Sănătăţii a declarat că mai mult de 30 de persoane au fost rănite în urma tirurilor ucrainene în regiunea Kursk, iar cel puţin 19 au fost spitalizate.

Rusia recunoaşte că a trebuit să împiedice noi progrese ucrainene în regiunea Kursk

Printre cei răniţi se află şi cel mai cunoscut corespondent de război al televiziunii ruse, Evgheni Poddubnîi, tratat într-un spital local pentru arsuri grave suferite în timpul unui atac cu dronă. Miercuri seara, unele canale Telegram ruseşti au relatat iniţial că ar fi murit.

Forţe ale Gărzii Naţionale Ruse au sporit securitatea centralei nucleare Kursk, care are patru reactoare şi o capacitate de aproape doi gigawaţi, fiind situată la aproximativ 60 km de frontiera ucraineană. Unele canale de Telegram ruse relatau miercuri că unitatea Gărzii Naţionale Ruse mobilizată să apere centrala este constituită în principal din femei. Totodată, Moscova a desfăşurat forţe suplimentare pentru combaterea actelor de sabotaj şi unităţi de recunoaştere în regiunile Kursk şi Belgorod, în cooperare cu trupele de frontieră şi armata rusă.

Armata ucraineană nu a comentat încă operaţiunile sale pe teritoriul Rusiei, iar scopul incursiunii rămâne în continuare neclar, în timp ce experţii avansează diferite scenarii, între care o redistribuire a forţelor ruse de pe frontul de est, unde armata rusă înaintează spre oraşele strategice Pokrovsk şi Toreţk (Doneţk), posibila preluare sub control a centralei nucleare din Kursk şi negocierea predării acesteia în schimbul centralei nucleare din Zaporojie, din sudul Ucrainei, ocupată în prezent de trupele ruse.

Unii analişti sunt de părere că acest raid ucrainean ar putea deopotrivă să schimbe cursul războiului şi să se dovedească un fiasco, epuizând doar forţele ucrainene, care nu reuşesc să completeze cu oameni unităţile din prima linie şi duc lipsă de muniţii.

Tags: KorenevoKurskrusiaSudjaucraina
Categorii: Știrile zilei