Rusia refuză asistenţa în zonele inundate după prăbuşirea barajului Kahovka

Publicat:

Organizaţia Naţiunilor Unite a informat duminică că Moscova a refuzat cererile de a acorda ajutor locuitorilor din zonele controlate de forţele ruse în sudul Ucrainei, afectate de spargerea barajului Kahovka, şi a promis să continue eforturile umanitare, transmite AFP, potrivit agerpres.

Explozia care a afectat barajului hidrocentralei a inundat suprafeţe largi şi a creat condiţii dificile pentru mii de persoane rămase fără adăpost sau fără acces la servicii vitale.


Citeşte şi: Ucraina: Condamnarea unui judecător pentru corupție pe fundalul unei lupte între facțiunile politice – Black News

Ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klimenko, a estimat pe Facebook la 17 numărul morţilor cauzate de distrugerea barajului, amintind, de asemenea, că 31 de persoane sunt încă date dispărute. El a mai spus că aproape 900 de case au rămas sub apă şi peste 3.600 de persoane au fost evacuate.

Declaraţia, emisă de coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina, Denise Brown, afirmă că Naţiunile Unite “vor continua să se angajeze pentru a căuta accesul necesar”.”Îndemnăm autorităţile ruse să acţioneze în conformitate cu obligaţiile ce le revin în temeiul dreptului internaţional umanitar. Ajutorul nu poate fi refuzat persoanelor care au nevoie de el”.

Ucraina şi Rusia se învinuiesc reciproc pentru producerea acestui dezastru.

Părţi din regiunea Herson, capturate de trupele ruse în primele zile ale invaziei începute în februarie 2022, rămân sub controlul Rusiei.

Oficialii ucraineni au acuzat în repetate rânduri Rusia că nu a reuşit să evacueze sau să asigure nevoile elementare ale populaţiei din zonele controlate de Moscova.

Kievul a raportat cel puţin un incident de bombardare rusă asupra locuitorilor evacuaţi, în care trei persoane au fost ucise.

Andrei Alekseienko, preşedintele administraţiei instalate de Rusia în părţile ocupate de trupele sale în regiunea Herson, a declarat pe Telegram că numărul morţilor a crescut la 29.

Citeşte şi: Putin vrea să câştige timp în Ucraina şi speră la realegerea lui Trump în SUA – Black News

O echipă de experţi internaţionali în drept, care îi asistă pe procurorii ucraineni în ancheta lor, a declarat vineri, în concluzii preliminare, că este “foarte probabil” ca distrugerea barajului să fie cauzată de explozibili plantaţi de ruşi.

Kremlinul a acuzat Kievul că a sabotat acest baraj hidroelectric care deţinea un rezervor de dimensiunea Marelui Lac Sărat din SUA, cu scopul de a întrerupe conexiunea cu o sursă cheie de apă pentru Peninsula Crimeea şi de a distrage atenţia de la contraofensivă şovăitoare împotriva forţelor ruse.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident În ciuda înțelegerilor de securitate și ale pachetelor de ajutor militar promise...

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post)

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post) Săptămâna viitoare, la...

Drone ucrainene au incendiat două depozite de combustibil din sudul Rusiei

Drone ucrainene au incendiat două depozite de combustibil din sudul Rusiei Drone ucrainene au atacat şi au incendiat două depozite de combustibil în noaptea de...

Doi ucraineni care au trecut granița ilegal în România au fost prinși de jandarmi în Maramureș

Doi ucraineni care au trecut granița ilegal în România au fost prinși de jandarmi în Maramureș Doi ucrainieni care au trecut ilegal frontiera de stat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.