Rusia reprezintă o ameninţă militară clară în apropierea imediată a Suediei (MUST)

Publicat:

Rusia reprezintă o ameninţă militară clară în apropierea imediată a Suediei, dar forţele sale sunt în general implicate în războiul din Ucraina, a susţinut luni Serviciul suedez de intelligence şi securitate (MUST), informează Reuters, potrivit agerpres

”Ordinea Securităţii Europene aşa cum o ştim a încetat să existe … şi riscurile pentru securitatea Suediei au sporit de asemenea”, a declarat şefa MUST, Lena Hallin, într-o conferinţă de presă.


Citește și : Zelenski anunţă noi sancţiuni împotriva sectorului financiar al Rusiei

Hallin a mai spus că se aşteaptă ca Rusia să-şi consolideze capacitatea militară în apropierea imediată a Suediei când va fi posibil, ca răspuns ca cererea Suediei şi a Finlandei de a adera la NATO.

Ea a afirmat că MUST consideră că Rusia doreşte să evite ca tensiunile actuale să escaladeze într-un conflict militar cu NATO.

”Însă există o incertitudine considerabilă, în principal în legătură cu disponibilitatea conducerii ruse de a-şi asuma riscuri ridicate”, a încheiat Lena Hallin.

Până în prezent, 28 dintre cele 30 de state membre ale NATO au ratificat protocoalele de aderare ale Suediei şi Finlandei la această organizaţie. Ungaria şi Turcia încă nu au finalizat această procedură.

La scurt timp după Summitul de la Madrid din 28-30 iunie 2022, Suedia şi Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara. Cele două ţări nordice şi-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea ameninţărilor la adresa securităţii sale naţionale şi au promis că vor facilita expulzarea suspecţilor urmăriţi de autorităţile turce.

Ulterior, Turcia le-a prezentat celor două ţări nordice cereri de extrădare pentru 33 de persoane, majoritatea considerate ”terorişti” de către Ankara. Extrădările militanţilor kurzi sau ale personalităţilor ostile regimului turc refugiate în Suedia constituie aspectul cel mai delicat al cererilor formulate de Turcia.

Citește și : Olaf Scholz va avea o întrevedere cu Biden în SUA

Decizia Suediei de a autoriza în luna ianuarie o manifestaţie în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, în cursul căreia a fost ars un exemplar din Coran, a cauzat o reacţie dură din partea Ankarei, care practic a suspendat candidaturile celor două ţări la NATO.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.