Rusia respinge acuzaţiile germane de atacuri cibernetice şi susţine că nu ascunde situaţia reală privind COVID-19

Publicat:

Rusia a respins vineri acuzaţiile germane potrivit cărora atacuri cibernetice comise de hackeri având legătură cu serviciile speciale ruseşti l-au vizat pe cancelarul german în 2015, reacţia Moscovei intervenind la câteva zile după remarci dure formulate de Angela Merkel pe acest subiect, transmite AFP, potrivit agerpres.

“Cinci ani au trecut de atunci. Dar niciun fapt concret nu a fost prezentat”, a reacţionat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov într-un interviu pentru grupul media rusesc RBK.


Citește și : Iranul anunță peste 2100 de noi cazuri cu coronavirus

Angela Merkel a declarat miercuri că deţine “probe” despre tentative “scandaloase” privind atacuri cibernetice ruseşti, referindu-se la atacurile care au vizat în 2015 camera inferioară a parlamentului german şi cancelaria.

Autorităţile germane au atribuit Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU) atacul cibernetic împotriva Bundestagului.

În paralel cu acest atac cibernetic, hackerii ruşi ar fi intrat în posesia unor date personale din corespondenţa electronică a cancelarului în perioada 2012 – 2015.

“Nu există nicio dovadă împotriva Rusiei”, a insistat Lavrov vineri.

Angela Merkel a denunţat de asemenea miercuri strategia de “denaturare a faptelor” de către Moscova şi a avertizat că Germania îşi rezervă dreptul să ia măsuri de retorsiune.

În acelaşi context, cancelarul german a evocat asasinarea la Berlin în 2019 a unui georgian de origine cecenă, justiţia germană suspectând şi în acest caz serviciile secrete ruseşti.

Cazul a declanşat o criză diplomatică între Germania şi Rusia: doi membri ai ambasadei ruse, cărora guvernul german le-a reproşat că nu”cooperează” cu anchetatorii, au trebuit să părăsească teritoriul Germaniei la 4 decembrie 2019.

În interviul pentru RBK, Serghei Lavrov a abordat şi situaţia legată de COVID-19 şi a declarat că Rusia ar fi ultima interesată să ascundă adevărul despre impactul epidemiei, ca răspuns la materiale apărute în publicaţii occidentale potrivit cărora datele oficiale ruse nu corespund realităţii, potrivit EFE.

“Legat de statisticile privind coronavirusul, vă asigur că autorităţile ruse ar fi ultimele care ar ascunde adevărul”, susţine ministrul de externe rus. “Nu este glumă, este vorba de viaţa oamenilor şi să te joci cu ea este scandalos”, a spus Lavrov, adăugând că “este la fel de scandalos de a încerca să profiţi de această situaţie (pandemia) pentru a arunca cu noroi într-o ţară sau alta”.

Publicaţiile Financial Times şi New York Times au publicat recent materiale în care au menţionat că numărul real al persoanelor contaminate cu noul coronavirus este mult mai mare în Rusia decât comunică autorităţile. MAE rus a calificat aceste informaţii drept “simple speculaţii”, iar vicepremierul rus Tatiana Golikova a declarat că Rusia “nu a manipulat statisticile oficiale”, în timp ce Roskomnadzor (Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia) a decis să verifice dacă articolele respective nu se încadrează cumva în categoria de “ştiri false”, aminteşte RBK.

Potrivit cifrelor oficiale, până în prezent în Rusia s-au înregistrat 262.843 de cazuri de COVID-19, dintre care 10.598 în ultimele 24 de ore, cu un număr total de 2.428 de decese provocate de această boală, dintre care 113 în ultima zi.

În opinia ministrului rus, importantă în acest moment este conjugarea eforturilor pentru crearea unui vaccin împotriva COVID-19 cât mai repede posibil şi nu încercarea de a găsi vinovaţii de epidemie.

Citește și : Twitter și Facebook riscă amenzi uriașe dacă nu șterg postările agresive

Totuşi, Lavrov a remarcat că “este necesar să înţelegem cauzele specifice ale apariţiei acestui virus şi de ce a început transmiterea lui între oameni”. El a subliniat că este de importanţă capitală găsirea unui antidot la infecţie, dar aceasta nu trebuie folosită pentru a “divaga că virusul a apărut într-o piaţă chineză şi că, prin urmare, trebuie să fie impuse sancţiuni împotriva acestei ţări”.

“A spune că Beijingul a ascuns informaţii de OMS sau că OMS nu ştia ori ştia şi a ascuns anumite informaţii este cel puţin incorect”, a declarat Lavrov pentru RBK.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic Mai mulți ghizi din Republica Moldova au participat la turul de familiarizare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.