Rusia respinge afirmaţia SUA privind lansarea unei arme antisatelit

Publicat:

Rusia respinge afirmaţia SUA privind lansarea unei arme antisatelit

Ministrul de externe adjunct rus Serghei Riabkov a dezminţit miercuri afirmaţia unui responsabil american în sensul că Rusia a lansat o armă antisatelit, relatează Reuters, potrivit stiripesurse.ro.

“Nu cred că ar trebui să răspundem la ştirile false de la Washington”, a afirmat Riabkov. “Americanii n-au decât să spună ce vor, politica noastră nu se va schimba din asta. (Moscova) s-a opus permanent desfăşurării de arme de atac pe orbita joasă a Pământului”, a subliniat el.

Vezi şi: VIDEO – Peste o sută de turişti au fost evacuaţi din Noua Caledonie – Stiripesurse.md


Marţi, purtătorul de cuvânt al Pentagonului Pat Ryder a declarat că Rusia a lansat pe 16 mai ceea ce este probabil o armă spaţială capabilă să atace alţi sateliţi pe orbita joasă a Terrei. El a precizat că satelitul rus este acum pe aceeaşi orbită cu un satelit al guvernului american şi, întrebat dacă satelitul rus ameninţă satelitul american, a spus: “Ei bine, este o armă de apărare spaţială pe aceeaşi orbită cu un satelit al guvernului american”.

Rusia respinge afirmaţia SUA privind lansarea unei arme antisatelit

Potrivit Comandamentului spaţial american, lansarea din 16 mai a inclus nava spaţială militară de “inspecţie” COSMOS 2576, despre care oficiali americani afirmă că prezintă un comportament “iresponsabil”, pe lângă mai mulţi sateliţi civili.

COSMOS 2576 nu se apropiase, până marţi, de un satelit al SUA, dar analişti apreciază că acesta se află pe aceeaşi orbită cu satelitul de informaţii USA 314 lansat în aprilie 2021.

În februarie, au existat relatări în SUA care avertizau în privinţa ambiţiilor nucleare ale Rusiei în spaţiu, potrivit cărora potenţialul nuclear al armelor îndreptate împotriva sateliţilor ar putea reprezenta o ameninţare pentru securitatea naţională şi internaţională.

Rusia respinge afirmaţia SUA privind lansarea unei arme antisatelit

Guvernul SUA a reacţionat şi a acuzat Rusia că dezvoltă capabilităţi militare pe care să le folosească împotriva sateliţilor, preşedintele Joe Biden dând asigurări că nu există un pericol nuclear pentru americani sau oamenii de oriunde din lume; preşedintele rus Vladimir Putin a răspuns că Rusia este împotriva desfăşurării de arme nucleare în spaţiu.

Serghei Riabkov a mai menţionat miercuri că programul spaţial rus evoluează conform planului, inclusiv sub aspectul întăririi capacităţilor de apărare, ţinând să precizeze că “nici asta nu este nicio noutate”, şi a atenţionat că SUA au greşit respingând propuneri ruse de întărire a securităţii activităţilor spaţiale, între care cea referitoare la un tratat de prevenire a cursei înarmării în spaţiu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un trib care nu a avut contacte cu exteriorul a ieșit din pădurea din Amazon în căutarea hranei

Un trib care nu a avut contacte cu exteriorul a ieșit din pădurea din Amazon în căutarea hranei Un trib care nu a avut contacte...

O turistă care a mimat un act sexual cu statuia lui Bacchus a stârnit scandal la Florența

O turistă care a mimat un act sexual cu statuia lui Bacchus a stârnit scandal la Florența O turistă fotografiată în timp ce mima un...

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF)

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF) Cercetători au realizat prima imagine 3D a două inimi umane, una sănătoasă şi cealaltă bolnavă,...

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu ‘orice’ preşedinte al Statelor Unite

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu 'orice' preşedinte al Statelor Unite Rusia este dispusă să coopereze cu ”orice” preşedinte al Statelor Unite ”pregătit să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.