X

Rusia restricționează accesul în 14 zone de la granița cu Ucraina

Rusia restricționează accesul în 14 zone de la granița cu Ucraina

De marți, 23 iunie, în regiunea de sud a Rusiei, Belgorod, se restricționează accesul în 14 zone de la granița cu Ucraina, care sunt supuse unui atac puternic din partea forțelor Kievului, măsuri care par să facă parte dintr-o strategie a Kremlinului de înființare a unei zone tampon la frontieră.

Guvernatorul Belgorodului, Viacheslav Gladkov a declarat că restricțiile sunt aplicate localităților „în care situația operațională aferentă este extrem de dificilă”, potrivit agenției de presă Interfax.

Citeşte şi: Italia îşi trimite urşii agresivi în România – Stiripesurse.md

Mișcarea vine ca o continuare a strategiei Kremlinului de a proteja teritoriul rus de atacurile ucrainene și de a securiza zonele și instalațiile, astfel încât acestea să fie dincolo de raza de acțiune a focului.

Rusia restricționează accesul în 14 zone de la granița cu Ucraina

Conform restricțiilor, subliniate de Gladkov săptămâna trecută într-un videoclip postat pe aplicația de mesagerie Telegram, punctele de control urmează să fie amenajate în afara localităților, transportul public este interzis și oricine dorește să viziteze trebuie să informeze autoritățile locale în prealabil. „Intrarea va fi permisă numai adulților de sex masculin cu reguli stricte: în vehicule blindate cu echipamente electronice militare și în îmbrăcăminte și căști antiglonț, însoțiți de militari sau oficiali locali”, a spus Gladkov.

Acesta nu a spus în mod explicit că civilii sunt evacuați, dar a spus că este „inacceptabil” să se permită accesul femeilor și copiilor în zonele restricționate și toate proprietățile vor fi ținute sub pază strictă. Ucraina a supus regiunile de graniță de sud ale Rusiei la bombardamente zilnice și atacuri cu drone, în special așezările de pe sau din apropierea graniței din regiunea Belgorod.

Forțele ruse au lansat o incursiune transfrontalieră în mai în zonele din regiunea Ucrainei Harkov, iar armata preluase controlul mai multor orașe și sate. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în ultimele săptămâni că forțele Kievului au stabilizat zonele de frontieră.

Tags: Belgorodrusiaucraina
Război in Ucraina