Rusia revendică distrugerea unor avioane de luptă Su-27 la baza de la Mirogorod în Ucraina

Publicat:

Rusia revendică distrugerea unor avioane de luptă Su-27 la baza de la Mirogorod în Ucraina

Rusia a afirmat marţi că a distrus cinci avioane de luptă Su-27 la o bază aeriană ucraineană, declanşând o dezbatere în Ucraina cu privire la capacitatea acesteia de a-şi securiza aerodromurile înainte de livrarea aşteptată de avioane F-16, transmite AFP.

Ministerul Apărării de la Moscova a informat că a lovit cu rachete balistice Iskander-M o bază din apropierea oraşului ucrainean Mirogorod, la circa 150 km de frontiera rusă, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

‘Cinci avioane de luptă Su-27 au fost distruse şi alte două, care erau în reparaţii, au fost avariate’, a indicat ministerul rus pe contul său Telegram, într-un mesaj însoţit de un video ce arată o lovitură filmată cu o dronă.

Ucraina nu a comentat informaţiile, dar lovitura fusese raportată iniţial luni de bloggeri militari ucraineni şi ruşi.

Iuri Ignat, fost purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, a confirmat atacul, dar a insistat că pierderile au fost mai mici.

‘Există pierderi, dar mai puţine decât afirmă inamicul. Forţele aeriene fac totul pentru a contracara (planurile) inamicului, a-l pune pe piste greşite, mai ales folosind machete’, a scris el pe Facebook.

Totuşi, bombardarea aerodromului şi faptul că acesta era sub supravegherea unei drone ruseşti la o asemenea distanţă de front arată dificultăţile Ucrainei în materie de apărare antiaeriană şi ameninţarea sub care se vor afla avioanele F-16 pe care le aşteaptă.

Acestea ar trebui să permită atât securizarea spaţiului aerian, cât şi sprijin pentru trupele la sol. Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de 120-130 de avioane.

Livrarea primelor avioane din zecile promise de ţări NATO, care le şi instruiesc echipajele, ar urma să aibă loc în curând.

Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

Atacul împotriva bazei aeriene Mirogorod ‘a stârnit multe întrebări în societate, mai ales de ce avioanele nu erau la adăpost, ci sub cerul liber. Răspunsul e simplu: nu există adăposturi’, a notat centrul de analiză militar ucraineană Defense Express.

‘În timp ce Ucraina aşteaptă avioanele F-16, se pune problema securităţii lor la sol’, adaugă Defense Express, observând de asemenea că armata nu a putut face nimic împotriva dronei de supraveghere care a filmat atacul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parlamentul a ratificat Acordul dintre Guvernul R.Moldova și Guvernul R.Lituania privind cooperarea tehnică și financiară

Parlamentul a ratificat Acordul dintre Guvernul R.Moldova și Guvernul R.Lituania privind cooperarea tehnică și financiară Parlamentul a ratificat Acordul  dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul...

NATO se pregătește să staționeze temporar o brigadă în România

NATO se pregătește să staționeze temporar o brigadă în România Înainte de summitul Alianței Nord Atlantice (NATO) de la Washington (9 - 11 iulie), Înaltul...

Războiul hibrid al Kremlinului contra Chișinăului: Recean dezminte falsurile lansate legate de pensii, medicamente și subvenții

Războiul hibrid al Kremlinului contra Chișinăului: Recean dezminte falsurile lansate legate de pensii, medicamente și subvenții Premierul Dorin Recean a dezmințit falsurile răspândite ,,tot mai...

Importul de culturi cerealiere și oleaginoase va fi licențiat provizoriu

Importul de culturi cerealiere și oleaginoase va fi licențiat provizoriu Aleșii poporului au adoptat astăzi în două lecturi un proiect de lege care prevede licențierea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.