X

Rusia ridică interdicţia asupra mesageriei Telegram

  Rusia a anunţat joi că va ridica interdicţia impusă asupra popularei mesagerii criptate Telegram, salutând intenţia ei de a lupta mai bine împotriva extremismului, după mai mult de doi ani de blocare deloc eficace, informează AFP, scrie agerpres.

“Evaluăm pozitiv dorinţa exprimată de fondatorul Telegram de a lupta împotriva terorismului şi extremismului şi (…) suprimăm exigenţele menite să limiteze accesul la mesagerie”, a anunţat într-un comunicat Roskomnadzor, Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicaţiilor, Tehnologiei Informaţiei şi Mass-Media.

Citește și : OMS avertizează Rusia! Totul are legătură cu parada militară

Autorităţile ruse au ordonat în 2018 blocarea Telegram, care revendică peste 400 de milioane de utilizatori, dintre care 30 de milioane în Rusia, până când aplicaţia nu va furniza serviciilor de securitate mijloacele de a citi mesajele utilizatorilor. Ele afirmă că mesageria, cifrată, este folosită inclusiv de grupări teroriste pentru a-şi coordona acţiunile sau pentru a vinde droguri.

Telegram, creată în 2013 de rusul Ravel Durov, a refuzat mereu orice cooperare cu autorităţile şi reuşea fără mari dificultăţi să ocolească blocarea.

Durov a salutat joi pe Telegram sfârşitul interzicerii mesageriei în Rusia, ceea ce “ar putea avea un impact pozitiv asupra inovaţiei şi securităţii naţionale a ţării”. Potrivit lui, Telegram şi-a ameliorat mereu capacităţile de a “detecta şi elimina propaganda extremismului” pe reţeaua sa.

Pavel Durov a părăsit Rusia în 2014, după ce a fost constrâns să vândă VK (V-Kontakte), “Facebook-ul rus” pe care l-a lansat în 2006, unui apropiat al lui Vladimir Putin. De atunci, el evită să vină în ţara sa de origine.

Citește și : Congresul american se pregătește să dea o lovitură spionajului tehnologic. China este direct vizată!

Înainte de a fi interzisă, Telegram era foarte utilizată de înalţi responsabili ruşi, iar numeroase administraţii, ministere sau agenţii au continuat să utilizeze mesageria pentru a comunica cu publicul, chiar şi după “blocarea” aplicaţiei.

În august 2018, Telegram şi-a relaxat politica de confidenţialitate, acceptând să furnizeze unele date în cazuri de suspiciune de “terorism”, însă nu pentru Rusia. Imaginea aplicaţiei a fost afectată de utilizarea ei la scară largă de către jihadişti, unii experţi afirmând de asemenea că ea nu este atât de sigură pe cât pretinde.

Tags: Ravel DurovRoskomnadzorrusiatelegramVladimir Putin
Categorii: Diaspora