X

Rusia salută progresele şi eforturile întreprinse de Donald Trump şi de Kim Jong Un

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a salutat luni “eforturile menite să depăşească lipsa de încredere şi confruntările” întreprinse de preşedintele american Donald Trump şi de liderul nord-coreean Kim Jong Un, care urmează să se întâlnească pentru un summit istoric la 12 iunie, informează AFP, potrivit agerpres.

“Alături de China, salutăm progresele şi eforturile care ne vor ajuta să depăşim lipsa de încredere şi confruntările şi vor crea un mediu sănătos pentru (…) a ajunge la denuclearizarea peninsulei coreene”, a declarat Lavrov în timpul unei conferinţe de presă susţinută la Pretoria, în marja unei reuniuni a miniştrilor de externe ai ţărilor BRICS (Brazilia, Rusia, Insia, China, Africa de Sud), după o întrevedere cu omologul său chinez Wang Li.

Citește și : Strategia de război modern a lui Putin va reprezenta „ani la rând” o ameninţare pentru Occident (raport britanic)

“Într-un mod mai larg, dorim ca în urma acestui proces – dacă el va avea loc, pentru că încă nu este sigur 100% – să fie decise garanţiile şi principiile de pace, securitate şi stabilitate în Asia de nord-est în general”, a mai spus Lavrov.

Arsenalul nuclear nord-coreean şi ameliorarea relaţiilor dintre Washington şi Phenian ocupă un loc central pe agenda summitului din 12 iunie de la Singapore.

Trump a confirmat vineri desfăşurarea summitului, la o săptămână după ce îl anulase, denunţând “ostilitatea” Phenianului. Dacă întrevederea va avea într-adevăr loc, acesta va fi prima întâlnire între un preşedinte american în exerciţiu şi un lider nord-coreean.

Citește și : Vladimir Putin a promulgat o lege care prevede contramăsuri ca răspuns la sancţiunile impuse Rusiei de SUA

Tags: ChinaDonald TrumpKim Jong UnLavrovSerghei Lavrovsummit
Categorii: Diaspora