Rusia se opune numirii unui german în postul de Înalt reprezentant internaţional pentru Bosnia

Publicat:

Rusia “se opune categoric” numirii unui fost ministru german în postul de Înalt reprezentant internaţional pentru Bosnia pentru că biroul acestuia nu mai este necesar, a declarat marţi în Consiliul de Securitate ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, citat de AFP, potrivit agerpres.

Această desemnare a fost decisă de Consiliu în conformitate cu acordurile de pace negociate în 1995, la care participă 55 de ţări, după demisia austriacului Valentin Inzko, după un mandat de 12 ani.


Citește și: Mai mulți înalți oficiali de la Phenian au fost DEMIȘI după un ‘incident grav’ legat de COVID-19

Membră a acestui Consiliu, “Rusia semnalează că ea refuză categoric această desemnare”, a insistat diplomatul rus. O numire trebuie să primească “aprobarea Consiliului de Securitate prin intermediul unei rezoluţii”, a adăugat el în cadrul unei reuniuni asupra Bosniei, organizată la iniţiativa Moscovei.

“Numele lui (Christian) Schmidt a apărut de nicăieri fără cea mai mică discuţie”, a criticat Vasili Nebenzia, reiterând în acelaşi timp sprijinul Moscovei pentru acordurile de pace.

În numele SUA, ambasadorul american Richard Mills a replicat că numirea lui Christian Schmidt (foto), fost ministru german al agriculturii (2014-2018), al cărui mandat trebuie să înceapă la 1 august, este o “chestiune încheiată” şi că ONU n-are nimic de a face cu procesul de desemnare al acestuia.

“Biroul (Înaltului reprezentant) a fost esenţial pentru stabilitate în ultimii 25 de ani. El este necesar pentru a ghida Bosnia-Herţegovina către propriile obiective identificate”, a adăugat diplomatul american.

“Moscova nu este de acord în principiu cu numirea unui nou Înalt reprezentant”, întrucât “Rusia cere închiderea imediată a biroului şi utilizează argumente juridice false pentru a avansa acest obiectiv”, a denunţat el.

Citește și: Germania și-a retras în totalitate trupele din Afganistan

La începutul lunii mai, Valentin Inzko a deplâns din nou discursul urii împotriva sa în faţa Consiliului de Securitate, exprimându-şi regretul că a fost descris în noiembrie drept un “monstru’ de către preşedintele în exerciţiu al Bosniei, sârbul Milorad Dodik.

Rusia îl acuzase atunci din nou de părtinire în rapoartele sale, reproşându-i că a prezentat situaţia din Bosnia “ca şi cum sârbii bosniaci şi croaţii ar fi singurii vinovaţi de toate dificultăţile”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO Diana Șoșoacă în Parlamentul European: satane, icoane și sfințirea birourilor 

VIDEO Diana Șoșoacă în Parlamentul European: satane, icoane și sfințirea birourilor Prezentă la ședința de constituire a noului Parlament European, Diana Șoșoacă, îmbrăcată în costum...

Ungaria nu va renunța „la misiunea de pace”, după criticile liderilor europeni

Ungaria nu va renunța „la misiunea de pace”, după criticile liderilor europeni Ministrul maghiar de Externe a declarat, marți, într-un interviu pentru presa rusă, că...

Andrei Zaharov, jurnalist de investigație, dat în căutare de autoritățile ruse

 Andrei Zaharov, jurnalist de investigație, dat în căutare de autoritățile ruse Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei a dat în căutare jurnalistul de investigație Andrei Zaharov....

Orbán: Trump are planuri ‘detaliate și bine fundamentate’ pentru pace între Rusia și Ucraina

Orbán: Trump are planuri 'detaliate și bine fundamentate' pentru pace între Rusia și Ucraina Viktor Orbán a susținut că Donald Trump are planuri „detaliate și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.