Rusia se plânge că R. Moldova și-a încălcat înțelegerile cu Gazprom

Publicat:

Rusia se plânge că R. Moldova și-a încălcat înțelegerile cu Gazprom

Moscova acuză, din nou, Chișinăul că nu ar fi un partener de nădejde și nu și-ar respecta obligațiile asumate. Astfel, vice-ministrul de Externe rus, Mihail Galuzin, a declarat pentru RIA Novosti că R. Moldova nu a îndeplinit nicio înțelegere din cele încheiate cu Gazprom în 2021.

Citeşte şi: Un ministru israelian deconspiră planul lui Netanyahu: Vrea emigrarea voluntară a locuitorilor din Gaza! – Stiripesurse.md


Potrivit lui, atunci, compania rusă a acceptat toate propunerile Chișinăului, ”demonstrând în repetate rânduri pregătirea de a lua în considerare interesele R. Moldova în ceea ce privește relațiile din domeniul gazelor”, transmite Deschide.md.

„A fost semnat un protocol corespunzător. În realitate însă, niciuna dintre înțelegerile la care s-a ajuns nu a fost îndeplinită de autoritățile moldovenești” a declarat Galuzin.

Potrivit lui, raportul întocmit la comanda autorităților moldovenești privind datoria istorică pentru gaz, în baza căruia Chișinăul afirmă că ”practic nu are datorii la gaz”, nu ar corespunde standardelor internaționale și rigorilor verificării independente.

Rusia se plânge că R. Moldova și-a încălcat înțelegerile cu Gazprom

„În această legătură, el nu poate fi analizat ca un document final de audit independent, iar concluziile sale nu pot influența mărimea și argumentarea datoriei, care este confirmată atât documental, cât și prin deciziile corespunzătoare ale arbitrajului internațional” a mai declarat Galuzin.

Amintim că Guvernul R.Moldova a propus achitarea a 8,6 milioane de dolari către Gazprom, astfel încât subiectul datoriilor istorice să fie închis. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat la începutul lunii septembrie că auditul efectuat confirmă că cea mai mare parte din datorie nu este confirmată sau nu este executabilă.

„Moldovagaz are temei să înainteze pretenții financiare față de Gazprom, pentru modalitatea de repartizare a veniturilor din tranzitul de gaze. La fel, 170 de milioane de dolari reprezintă neexecutarea de către Gazprom a livrărilor promise. Se propune achitarea a 8,6 milioane de dolari și subiectul să fie închis. Am înaintat propunerea către Gazprom. Noi suntem interesați să așteptăm reacția. Asta e poziția Guvernului. Mai departe este loc de discuție și așteptăm reacția Moldovagaz și Gazprom”, a adăugat el.

Ce ține de suma rămasă a datoriilor la care se referă Gazprom, 276 de milioane de dolari nu au documente confirmative, iar 400 de milioane de dolari sunt expirați.

Rusia se plânge că R. Moldova și-a încălcat înțelegerile cu Gazprom

Ulterior, premierul Dorin Recean a venit cu o reacție la rezultatele auditului și a declarat că R. Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente, iar cetățenii nu trebuie să achite facturile corespunzător.

La scurt timp, S.A. Moldovagaz a venit cu o reacție la rezultatele auditului datoriilor istorice față de Gazprom. Potrivit reprezentanților companiei, la moment este prematur de a se pronunța referitor la constatările, concluziile și aprecierile din document.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitrii Peskov, a declarat că R. Moldova va ajunge la gazele naturale, iar contactele dintre R. Moldova și Gazprom continuă, mai ales că Chișinăul ar avea niște datorii pentru gazele rusești.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară Un străin, în vârstă de 60 ani a fost...

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România CCR a transmis sâmbătă seară un comunicat de presă în care a precizat că a respins...

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă Comisia Electorală Centrală informează că începând cu 7 octombrie 2024, pot fi...

Noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa

Noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa Rușii au lansat noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa în noaptea de sâmbătă spre duminică....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.