Rusia și-a mutat o treime din bombardierele strategice dincolo de Cercul Polar

Publicat:

Rusia și-a mutat o treime din bombardierele strategice dincolo de Cercul Polar

Imagini din satelit publicate pe un cont de analiză din surse deschise au arătat că Rusia a transferat o treime din bombardierele sale strategice la baza aeriană Olenia din regiunea arctică Murmansk, una din principalele baze de unde Moscova și-a lansat atacurile masive cu rachete asupra Ucrainei, relatează presa ucraineană.

Analistul OSINT MT Anderson a dezvăluit pe platforma X că 12 bombardiere strategice Tu-95MS și 13 Tu-22M3, un Tu-160, dar și două avioane de transport militar An-12 au fost localizate pe 15 mai pe aerodromul Olenia, situat la mai bine de 2.000 de kilometri de Kiev, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: 3.000 de deţinuţi din Ucraina sunt gata să plece pe front

Portalul ucrainean „Defense Express” citează estimări ale Ministerului britanic al Apărării și ale Direcției ucrainene de informații militare (HUR), potrivit cărora circa 40 de bombardiere Tu-95MS, respectiv 40 de bombardiere Tu-22M3 se află în prezent în serviciul aviației strategice a Rusiei.

„Din asta rezultă că, în prezent, rușii au concentrat o treime din numărul total de bombardiere operaționale de acest tip pe aerodromul Olenia”, scrie publicația citată de presa ucraineană.

La sfârșitul lunii aprilie, la aerodromul Mozdok (Osetia de Nord), care este mult mai aproape de Ucraina și este potrivit pentru desfășurarea bombardierelor strategice, se aflau doar șase Tu-22M3. Imagini din satelit au arătat că siluetele aeronavelor Tu-22M3 și Su-24M/MR au fost pictate pe sol, cel mai probabil pentru a zădărnici atacurile cu drone kamikaze.

„Acest lucru evidențiază cât de importantă este acum Olenia în calitate de bază aeriană cu rază lungă de acțiune a forțelor aerospațiale rusești”, scrie „Defence Express”.

Faptul că 30% din flota de bombardiere strategice Tu-95MS și Tu-22M3 este staționată pe un aerodrom atât de îndepărtat este un posibil semn al faptului că forțele rusești pregătesc noi lovituri împotriva infrastructurii critice a Ucrainei, speculează publicația ucraineană de specialitate.

O altă explicație ar putea fi că rușii ar putea dori să își retragă cele mai valoroase avioane din calea dronelor cu rază lungă de acțiune pe care le are la dispoziție Ucraina

Prezența avioanelor militare de transport An-12 este un indiciu că au fost folosite pentru a livra rachete la aerodrom.

HUR confirma pe 2 aprilie că Ucraina a vizat o instalație de asamblare a dronelor din Ielabuga și o rafinărie de petrol din Nijnekamsk, ambele în Tatarstan, la peste 1.200 de kilometri de Ucraina.

Citește și: Adrian Băluțel: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot

O sursă „familiarizată cu situația” declara pentru Bild că aceste atacuri sunt numai începutul.

Potrivit acesteia, Forțele Aeriene Ucrainene (AFU) urmează să primească drone cu rază de acțiune mai mare de 2.000 de kilometri de la 10 producători diferiți, precizând că, de pildă, Biroul de proiectare Luch a dezvoltat modelul de vehicul aerian fără pilot Sokol-3000 care poate zbura la peste 3.000 de kilometri distanță.

O astfel de dronă ar aduce regiunea Murmansk, unde există peste 80 de baze militare, în raza atacurilor ucrainene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Caz tragic la Criuleni. Un bărbat s-a înecat într-un lac de acumulare a apei pentru irigare

Caz tragic la Criuleni. Un bărbat s-a înecat într-un lac de acumulare a apei pentru irigare Un bărbat de 38 de ani a decedat după...

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Acum un an în raionul Ocnița în timpul lucrările de săpare la o carieră a fost depistată o poartă

Acum un an în raionul Ocnița în timpul lucrările de săpare la o carieră a fost depistată o poartă Acum un an în raionul Ocnița...

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.