X

Rusia și Arabia Saudită trebuie să reducă producţia de petrol (oficial iranian)

Arabia Saudită şi Rusia trebuie să reducă producţia de petrol, a afirmat miercuri un oficial iranian de rang înalt, adăugând că oferta suplimentară din partea celor două ţări a provocat o scădere a preţurilor de care a beneficiat preşedintele SUA, Donald Trump, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Iranul a fost nemulţumit de surplusul în producţia saudită şi cea rusă în răspuns la solicitările preşedintelui Trump de a calma preţurile la petrol şi intenţionează o eventuală scădere a exporturilor ca urmare a sancţiunilor impuse de SUA.

Citește și : Aproape jumătate din locuitorii Republicii Centrafricane au nevoie de ajutor alimentar de urgenţă (ONU)

“Nu există altă cale pentru Arabia Saudită şi Rusia”, a spus guvernatorul Iranului în OPEC, Hossein Kazempour Ardebili, întrebat dacă producătorii ar trebui să reducă producţia în 2019. “Ei au împins în jos preţurile pe baril cu 15 dolari într-o lună şi au făcut numai benzina americană mai ieftină pentru Trump”, a declarat el.

“Au pierdut miliarde în venituri şi au cauzat pierderi producătorilor din Africa şi America de Sud “, a apreciat Hossein Kazempour Ardebili.

SUA au reintrodus luni sancţiunile împotriva sectoarelor petrolier şi financiar care au fost ridicate în timpul fostului preşedinte american Barack Obama, după ce în luna mai actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump, a anunţat retragerea SUA din acordul internaţional privind programul nuclear iranian semnat în 2015 între Teheran şi marile puteri ale lumii, notează AFP.

Decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, urmăreşte să lovească economia iraniană dependentă de petrol şi să forţeze Teheranul să renunţe nu numai la ambiţiile sale nucleare şi programul de rachete balistice, dar şi la sprijinul său pentru militanţi în conflictele din Siria, Yemen, Liban şi alte părţi ale Orientului Mijlociu. Exporturile de ţiţei reprezintă o treime din veniturile guvernului iranian.

Citește și : Curtea de Justiţie a UE a fixat pe 27 noiembrie o audiere asupra unui caz privind procesul Brexitului

Tags: Arabia sauditaDonald TrumpexporturioficialrusiasanctiuniSUA
Categorii: DiasporaSinteze