X

Rusia și Coreea de Nord, un pericol pentru întreaga lume. Analiză Bloomberg

Rusia și Coreea de Nord, un pericol pentru întreaga lume. Analiză Bloomberg

Vladimir Putin se pregătește să efectueze prima sa vizită în Coreea de Nord în ultimii 24 de ani pentru a consolida relațiile cu liderul Kim Jong Un, care au contribuit la consolidarea puterii de foc a Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei. În timp ce Statele Unite și partenerii săi încearcă să adâncească izolarea Rusiei și a Coreei de Nord, cele două țări au intensificat comerțul cu bunuri și arme, scrie adevarul.ro.

Trupele rusești au reușit să tragă mii de proiectile de artilerie pe zi în Ucraina datorită proviziilor trimise de Kim. Este posibil ca Phenianul să fi primit în schimb asistență militară, sporind amenințarea pe care o reprezintă pentru SUA și aliații săi din Asia de Est, relatează Bloomberg.

De ce se întâlnește Putin cu Kim la Phenian ?

Putin are încă nevoie de ajutorul Coreei de Nord și trebuie să își exprime recunoștința față de liderul care i-a furnizat armele pentru războiul său din Ucraina. Kim l-a invitat pe Putin în Coreea de Nord atunci când s-au întâlnit în Rusia în septembrie. Imaginile din satelit arată că, de atunci, au început livrările de arme din Coreea de Nord către Rusia.

Coreea de Nord deține unul dintre cele mai mari stocuri de muniție și piese de schimb compatibile cu armele folosite de Rusia pe linia frontului din Ucraina. Cele două țări pot face schimburi comerciale cu o amenințare redusă de interdicție datorită legăturilor feroviare care le traversează granițele și a porturilor vecine între care navele pot naviga fără a părăsi apele teritoriale ale ambelor țări.

Vizita lui Putin va avea, de asemenea, “o semnificație politică pentru Kim și va demonstra poziția sa puternică la nivel mondial” în fața publicului său intern, a declarat Jenny Towne, cercetător senior la Stimson Center, un think tank pentru relații internaționale.

Ce vrea Rusia?

Proiectile de artilerie, rachete de artilerie, rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și piese de schimb pentru unele sisteme de armament din epoca sovietică pe care Rusia le folosește în Ucraina, cum ar fi tancurile T-54 și T-62. Rusia este interesată în special să obțină mai multe arme din Coreea de Nord, având în vedere că Ucraina primește în prezent arme noi în valoare de miliarde de dolari de la partenerii săi americani și europeni.

Ce dorește Coreea de Nord?

Are nevoie de bani, bunuri și tehnologie care să o ajute cu proiectele sale de submarine și sateliți spion. Dacă vânzările de arme cresc, este probabil ca Rusia să trimită mai multă tehnologie militară, ceea ce va spori amenințarea reprezentată de Pyongyang în regiune, potrivit ministrului sud-coreean al apărării Shin Wonsik. Valoarea armelor livrate Rusiei ar putea fi de ordinul miliardelor de dolari, iar ajutorul primit de Kim este probabil unul dintre cele mai mari impulsuri pentru economia nord-coreeană de când a venit la putere în 2011.

Cum ar putea afecta această întâlnire războiul din Ucraina?

În ultimele luni, Kim a vizitat fabrici de muniții, observând testele armelor pe care Coreea de Nord spune că le-ar putea trimite Rusiei. Printre acestea se numără un sistem de rachete cu lansare multiplă de 240 mm, despre care experții în armament spun că este un sistem de rachete ghidate cu o rază de acțiune estimată între 40 și 60 de kilometri.

Armata ucraineană primește ajutor din partea Statelor Unite, care include sisteme de rachete cu rază de acțiune mai lungă, sau ATACMS. Expertul în armament Joost Olimans, coautor al cărții North Korea’s Armed Forces, a declarat că sistemele nord-coreene ar putea compensa utilizarea sporită de către Ucraina a ATACMS, “care sunt foarte dăunătoare”. Dar el adaugă că armele nord-coreene ar putea să nu fie la fel de fiabile ca unele sisteme americane.

Care sunt implicațiile acestei întâlniri pentru Statele Unite?

Creșterea livrărilor de arme nord-coreene către Rusia va spori nevoia Ucrainei de asistență militară din partea Statelor Unite și a Europei. Și cu cât Kim primește mai mult ajutor din partea Rusiei, cu atât îi va fi mai ușor să ignore solicitările SUA de a se așeza la masa negocierilor pentru dezarmare nucleară.

Orice tehnologie de armament pe care Coreea de Nord o obține îi sporește capacitatea de a lansa lovituri mortale împotriva Japoniei și Coreei de Sud, unde sunt staționate majoritatea trupelor americane din regiune, și, eventual, de a lansa cu succes un focos nuclear pe continentul american.

Tags: Analiză BloombergRusia și Coreea de Nordun pericol pentru întreaga lume
Categorii: ExterneȘtirile zilei