X

Rusia şi-a găsit un aliat puternic în combatrea jihadiştilor ISIS

Indonezia şi Rusia au convenit miercuri să-şi consolideze cooperarea în lupta împotriva ameninţării reprezentate de gruparea jihadistă Statul Islamic, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, aflat într-o vizită la Jakarta, relatează DPA, conform agerpres.

Statul Islamic rămâne o ameninţare în pofida pierderilor suferite de jihadişti în Siria şi Irak, a afirmat Lavrov la finalul convorbirilor cu omologul său indonezian, Retno Marsudi.

sursa foto: AFP

“Membri ai grupării sunt răspândiţi peste tot în lume, inclusiv în zone apropiate de frontierele ruse şi de cele indoneziene. Am convenit ca serviciile noastre speciale să acorde o importanţă deosebită unei coordonări mai mari a eforturilor noastre comune în lupta împotriva acestui flagel”, a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

“Vom intensifica cooperarea în acest domeniu atât pe cale bilaterală, câ şi pe baza platformei Rusia-ASEAN”, a afirmat ministrul rus, referindu-se la Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est.

Citeşte şi: PANICĂ la Paris. O maşină a intrat ÎN PLIN într-un grup de militari – FOTO/VIDEO

Potrivit agenţiilor ruse de presă, Lavrov a mai spus că au fost discutate probleme ‘de interes reciproc în domeniul tehnico-militar’. Jakarta şi Moscova au semnat săptămâna trecută un protocol de acord care prevede achiziţionarea a 11 avioane de vânătoare ruseşti Suhoi în schimbul unor produse de primă necesitate.

La rândul ei, Retno Marsudi a spus că Indonezia încearcă să-şi intensifice relaţiile cu Rusia şi intenţionează să încheie un acord de liber-schimb cu Uniunea Economică Euroasiatică (UEE), ce grupează Rusia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Armenia.

În cadrul acestor discuţii a fost pus accentul pe “consolidarea cooperării în domeniile securităţii cibernetice şi a luptei împotriva terorismului”, a subliniat şefa diplomaţiei indoneziene.

Tags: indoneziaRetno MarsudirusiaSerghei Lavrovstat islamic
Categorii: Știrile zilei