X

Rusia şi Ucraina nu au semnat un nou acord de schimb de prizonieri în Turcia (mediatoarea Moscovei)

Rusia şi Ucraina nu au semnat un nou acord de schimb de prizonieri în Turcia, a declarat joi pentru France Presse mediatoarea Moscovei pentru drepturile omului, precizând că remarcile ei anterioare despre un posibil acord au fost interpretate greşit, potrivit agerpres

Însărcinaţii pentru drepturile omului ucrainean şi rus, Dmitro Lubineţ şi Tatiana Moskalkova, au purtat discuţii marţi la Ankara, o întâlnire rară la acest nivel între oficiali din cele două ţări după mai multe luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Citește și : Cine sunt favoriţii la prezidenţialele din Cehia: Un fost prim-ministru, un general şi o economistă

Agenţia de presă de stat turcă Anadolu a citat-o miercuri Moskalkova cu un anunţ al unui acord de schimb a peste 40 de prizonieri din ambele părţi. Dar ea a declarat pentru AFP că se referea la numărul de prizonieri deja schimbaţi în trecut.

“Cineva a înţeles greşit ceva”, a spus ea după discuţii cu omologul său ucrainean.

“Vorbim despre rezultatele muncii noastre anterioare. Aceste schimburi au avut deja loc”, a adăugat ea.

Tatiana Moskalkova a mai precizat că mediatorii ucrainean şi rus au făcut schimb de liste de militari răniţi în pregătirea unui posibil schimb viitor.

“Schimburi de genul acesta s-au întâmplat tot timpul. Aceste acorduri sunt încheiate de militari şi lucrăm în cooperare cu aceştia”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a propus miercuri crearea unui “coridor umanitar” în Ucraina pentru evacuarea persoanelor vulnerabile din zonele de război.

“Aceasta este o propunere foarte importantă”, a estimat Moskalkova, precizând că ar trebui discutată cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Citește și : Justiţia spaniolă renunţă la principalul capăt de acuzare împotriva lui Puigdemont

“Întoarcerea răniţilor este un subiect constant al discuţiilor noastre şi dl Erdogan a propus o nouă modalitate de rezolvare”, a spus ea.

“Trebuie discutat cu preşedintele Putin şi cu agenţiile de stat implicate în această activitate”, a adăugat ea.

Tags: Dmitro LubîneţprizonierirusiaTatiana Moskalkovaturciaucraina
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina