X

Rusia și Ucraina pregătesc un nou schimb de prizonieri

Moscova şi Kievul sunt în curs de a conveni un nou schimb de prizonieri legat de conflictul din estul Ucrainei, a anunţat joi agenţia de presă rusă RBC, citată de dpa, potrivit agerpres.

Această chestiune urmează să se afle pe agenda primei întâlniri între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, ce va avea loc pe 9 decembrie, la Paris.

Citește și: Manifestanții din Chile au luat cu asalt cel mai mare mall din Capitală – VIDEO

Ucraina este pregătită să ofere ”aproximativ 250 de oameni drept schimb pentru 100”, au declarat surse apropiate acestui dosar pentru RBC.

Moscova şi Kievul au făcut un prim schimb de prizonieri în luna septembrie, măsură salutată de Occident şi considerată un pas major către detensionarea relaţiilor ruso-ucrainene după anexarea Crimeei de Rusia, în 2014.

La 7 septembrie, două avioane care transportau 35 de prizonieri ucraineni şi 35 de prizonieri ruşi au aterizat pe aeroporturile din Moscova şi, respectiv, Kiev în cadrul unui schimb fără precedent între cele două ţări.

Citește și: Trump semnează legile care protejează protestatarii din Hong Kong. Reacția Chinei nu se lasă așteptată

Regizorul ucrainean Oleg Senţov, care a fost ţinut în închisoare în Rusia, s-a aflat printre cei 35 de ucraineni care au fost transferaţi de la Moscova la Kiev. De asemenea, în acest schimb au fost incluşi cei 24 de marinari ucraineni arestaţi în strâmtoarea Kerci anul trecut.

În urmă cu cinci ani, Rusia a ocupat şi anexat Crimeea, un punct strategic la Marea Neagră, ca măsură de retaliere după înlăturarea preşedintelui ucrainean pro-rus de la acea vreme, Viktor Ianukovici. La scurt timp, în regiunile Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, a izbucnit un conflict armat în care au fost ucişi aproximativ 13.000 de oameni, conform estimărilor ONU.

Tags: kievmoscovarusiaschimb de prizonieriucrainaVladimir PutinVolodimir Zelenski
Categorii: Diaspora