Rusia se simte ameninţată de NATO şi anunţă contramăsuri

Publicat:

Federaţia Rusă adoptă în prezent contramăsuri în legătură cu acumularea de trupe NATO în apropierea frontierelor sale, a declarat într-un interviu acordat joi RIA Novosti ministrul adjunct de externe rus Vladimir Titov. 

‘Acumularea de forţe şi echipamente suplimentare NATO în apropiere de graniţele noastre nu se limitează la istoria achiziţionării sistemelor Patriot (de către Polonia). Sunt puse în aplicare deciziile Alianţei Nord-Atlantice pentru consolidarea flancului estic, care implică desfăşurarea în Polonia şi ţările baltice a unor contingente multinaţionale, o relocare de armament greu, crearea de centre de comandă NATO şi construcţia unei noi infrastructuri’, a declarat Titov, transmite agerpres.


‘Fireşte, toate acestea nu pot să ne bucure. Dar sunt sigur că toate riscurile şi ameninţările la adresa securităţii noastre noastre sunt luate în considerare şi se iau măsuri de contracarare în timp util’, a adăugat responsabilul rus.

Citeşte şi: Evadare ca-n filme a unui român dintr-o închisoare franceză

În opinia sa, instalarea de baterii de rachete Patriot în Polonia face parte din planul SUA de a înconjura Rusia cu sisteme de apărare antirachetă.

Ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, a anunţat anterior că Varşovia a primit din partea fabricantului de sisteme antirachetă Patriot, Raytheon, o ofertă în conformitate cu care aceste echipamente vor începe să fie livrate Poloniei din 2019.

În acelaşi timp, ambasadorul Rusiei la NATO, Aleksandr Gruşko, a descris joi ca pe un pericol situaţia în care toate ţările Alianţei îşi vor majora contribuţia la bugetul organizaţiei la două procente din PIB.

‘Cheltuielile totale ale Europei vor ajunge atunci la aproximativ 400 de miliarde de euro, ceea ce este absolut exorbitant chiar din punctul de vedere al unei analize reale a ameninţărilor şi provocărilor”, a spus diplomatul rus, într-o alocuţiune rostită la o conferinţă prilejuită de împlinirea a 30 de ani de la înfiinţarea Institutului Europei de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei.

El consideră că există un ‘mare pericol’ ca o parte semnificativă din aceste fonduri să fie orientată pentru ‘achiziţionarea de arme pentru aşa-numita luptă împotriva unui inamic major şi nu spre lupta cu terorismul”.

Citeşte şi: Citeşte şi: Ani de zile, soldaţii americani AU ÎNCHIS OCHII la sclavia sexuală din Afganistan

Gruşko a evocat în acest context faptul că bugetul militar al Rusiei este de aproximativ 50 miliarde de dolari, în timp ce cheltuielile totale ale membrilor europeni ai Alianţei sunt de 270 miliarde de euro în prezent.

Reprezentantul permanent al Rusiei la NATO a indicat totodată că efectivele americane în Europa după exerciţiul comun ruso-belarus ‘Zapad 2017’ au crescut de două-patru ori, reiterând că Moscova şi-a retras toate forţele militare din Belarus care au participat la respectivele manevre în septembrie.

Rusia şi NATO traversează o perioadă de criză după anexarea Crimeii de către Moscova în 2014 şi ca urmare a rolului său în situaţia din Ucraina. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trump anunţă că va continua să organizeze mitinguri în aer liber: Secret Service a fost de acord să îşi intensifice substanţial operaţiunile

Trump anunţă că va continua să organizeze mitinguri în aer liber: Secret Service a fost de acord să îşi intensifice substanţial operaţiunile Candidatul republican la...

Zi istorică pentru patrimoniul românesc: Ansamblul monumental „Calea Eroilor” și Frontierele Imperiului Roman – Dacia au fost incluse în patrimoniul UNESCO

Zi istorică pentru patrimoniul românesc: Ansamblul monumental „Calea Eroilor” și Frontierele Imperiului Roman - Dacia au fost incluse în patrimoniul UNESCO În cadrul celei de-a...

ULTIMA ORĂ/ FOTO/ Judocanul Denis Vieru a acces în sferturile de finală la Jocurile Olimpice de la Paris 2024

ULTIMA ORĂ/ FOTO/ Judocanul Denis Vieru a acces în sferturile de finală la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 El a trecut de finlandezul Luukas...

De astăzi, intră în vigoare noile formulare aferente asigurării obligatorii RCA

De astăzi, intră în vigoare noile formulare aferente asigurării obligatorii RCA Începând de astăzi, 28 iulie, sunt puse în aplicare formulare noi care vizează asigurarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.