Rusia speră într-o revenire la o cooperare militară ‘deplină’ cu Libia

Publicat:

Rusia speră într-o revenire la o cooperare militară ‘deplină’ cu Libia, a indicat vineri ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, la finalul întâlnirii cu şeful noului guvern libian unificat, Abdelhamid Dbeibah, aflat într-o vizită la Moscova, transmite AFP, potrivit agerpres

Libia încearcă să depăşească un deceniu de conflict ulterior căderii regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, urmată de confruntări între puteri rivale şi implicarea unor puteri străine prin trimiterea de mercenari, în special ruşi.


Citește și : Australia anunţă primul deces provocat de cheaguri de sânge post-vaccinare

După anii de impas într-o ţară divizată în două tabere – Guvernul de uniune naţională (GNA) în vest, recunoscut de ONU şi sprijinit de Turcia, şi, în est, puterea controlată de mareşalul Haftar, susţinut de Moscova -, Dbeibah (61 de ani) a fost desemnat la 5 februarie prim-ministru interimar de 75 de responsabili libieni reuniţi la Geneva sub egida ONU, după care noul guvern de unitate naţională a obţinut un vot de încredere din partea deputaţilor.

‘Consider că vizita dumneavoastră la Moscova este un prim pas spre restabilirea unei cooperări depline între ministerele apărării din ţările noastre’, a afirmat vineri Serghei Şoigu, adresându-se oaspetelui său.

‘Sunt sigur că poporul libian, prieten al Rusiei, va depăşi aceşti ani lungi de criză declanşată de o intervenţie străină brutală’, a adăugat Şoigu, citat într-un comunicat.

În 2011, regimul Gaddafi a fost înlăturat în urma unei operaţiuni militare sprijinite de NATO şi autorizate iniţial de Moscova la ONU, dar denunţate ulterior sistematic de Kremlin.

Fost aliat al lui Muammar Gaddafi, Rusia l-a susţinut după moartea dictatorului pe unul din ofiţerii acestuia, Khalifa Haftar. Moscova a fost acuzată că a trimis în ajutorul său mercenari din sulfurosul grup Wagner.

Citește și : Liderul Bisericii Anglicane: ‘Rugaţi-vă pentru regina Elisabeta a II-a!’

Vineri, Abdelhamid Dbeibah i-a mulţumit preşedintelui rus Vladimir Putin şi a chemat la crearea de ‘noi punţi’ între Moscova şi Tripoli, a indicat Ministerul rus al Apărării.

Prim-ministrul libian a afirmat, de asemenea, că are nevoie de sprijinul Rusiei pentru a promova ‘un nou climat economic’.

Joi, Dbeibah a discutat cu prim-ministrul rus Mihail Mişustin, mai ales pe teme din domeniul energiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.