Rusia stă cu ochii pe Coreea după noua lege dată la Phenian

Publicat:

Rusia ‘monitorizează îndeaproape’ orice activitate militară în Peninsula Coreeană, a declarat vineri Ministerul rus de Externe, la scurt timp după ce Coreea de Nord a consacrat oficial dreptul la utilizarea de atacuri nucleare preventive, a informat agenţia de presă de stat RIA Novosti, potrivit Reuters şi agerpres.

‘Mişcările recente ale SUA’ fac dificil de convins Coreea de Nord că securitatea sa ar putea fi asigurată prin mijloace politice mai degrabă decât prin cele militare, citează RIA o declaraţie a MAE rus, în care diplomaţia rusă acuză Washingtonul de destabilizarea peninsulei.


Citeşte şi: TOATE competiţiile sportive SE OPRESC vineri în Marea Britanie – Black News

Coreea de Nord (Republica Populară Democrată Coreea, RPDC), care se învecinează cu Federaţia Rusă, continuă de facto să menţină moratoriul asupra testelor nucleare, în timp ce oponenţii Phenianului au luat calea spre escaladare, susţine într-o declaraţie pentru RIA Novosti Gheorghi Zinoviev, directorul Departamentului I Asia din cadrul MAE rus.

‘Urmărim îndeaproape orice activitate militară din Peninsula Coreeană, la graniţa cu Rusia. Pornim de la faptul că Phenianul continuă de facto să menţină moratoriul anunţat unilateral asupra testelor nucleare încă din ianuarie 2018’, a declarat diplomatul rus.

Moscova, potrivit acestuia, a înregistrat o ‘reţinere manifestată de Phenian şi în domeniul rachetelor’, conform aceleiaşi agenţii de presă ruse.

Coreea de Nord a adoptat o lege care o autorizează să efectueze o lovitură nucleară preventivă şi care declară ‘ireversibil’ statutul de putere nucleară al ţării, au anunţat vineri media de stat de la Phenian, potrivit AFP.

Acest anunţ intervine într-un context tensionat al relaţiilor intercoreene. Phenianul a efectuat un număr record de teste cu rachete în acest an şi a atribuit Seulului responsabilitatea pentru recenta epidemie de COVID-19 care a lovit ţara.

Legea va permite regimului nord-coreean să lanseze un atac nuclear preventiv ‘în mod automat’ şi ‘să distrugă imediat forţele ostile’ dacă o putere străină ar ameninţa Phenianul, potrivit agenţiei de stat KCNA.

Prin acest nou text, ‘statutul ţării noastre ca stat dotat cu arma nucleară devine ireversibil’, a declarat liderul nord-coreean Kim Jong-Un, potrivit KCNA.

Citeşte şi: Reacţii şi mesaje de condoleanţe din lumea întreagă după moartea REGINEI – Black News

În iulie, Kim afirma că ţara sa este ‘pregătită să desfăşoare’ forţe de descurajare nucleară în cazul unei confruntări militare cu Statele Unite şi Coreea de Sud.

‘Nu se pune problema deloc (pentru noi) să renunţăm la armele nucleare şi nu poate exista nicio denuclearizare sau negociere’, a declarat el joi într-un discurs în parlamentul nord-coreean, potrivit KCNA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

România, campioana UE la numărul de absolvenți de stomatologie

România, campioana UE la numărul de absolvenți de stomatologie În 2022, un număr de 69.279 de medici au absolvit în UE, adică 15,5 absolvenți de medicină...

Campania ‘Ajută-mă să-mi pregătesc ghiozdanul de școală’: Peste 500 de viitori școlari din familii social vulnerabile vor beneficia de ajutor

Campania 'Ajută-mă să-mi pregătesc ghiozdanul de școală': Peste 500 de viitori școlari din familii social vulnerabile vor beneficia de ajutor Caritas Moldova lansează cea de...

CEC a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență

CEC a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat astăzi Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării...

Renato Usatîi vrea ca indexarea obligatorie a pensiilor să fie reglementată prin Constituție

Renato Usatîi vrea ca indexarea obligatorie a pensiilor să fie reglementată prin Constituție Doar prin introducerea în Constituția Republicii Moldova a indexării pensiei cel puțin...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.