X

Rusia studiază un sistem intact de ghidare a rachetelor americane ATACMS (RIA)

Rusia studiază un sistem intact de ghidare a rachetelor americane ATACMS (RIA)

Forţele ruse au capturat un sistem intact de ghidare de la o rachetă americană ATACMS cu rază lungă de acţiune şi studiază tehnologia acestuia, a anunţat luni agenţia de presă RIA, relatează Reuters.

Imaginile video difuzate de RIA au arătat un expert în arme neidentificat, cu faţa acoperită cu o cagulă, examinând ceea ce el prezintă a fi un sistem de ghidare provenit de la o armă ATACMS, care ar fi fost doborâtă de forţele ruse, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Reuters nu a putut verifica echipamentul prezentat în înregistrarea video.

Expertul este văzut arătând eticheta de pe spatele sistemului de ghidare GPS al rachetei, care arată că aceasta provine dintr-un depozit al armatei americane din Alabama. El explică că hardware-ul capturat permite Rusiei să studieze modul în care sunt controlate rachetele în timpul zborului.

Viktor Litovkin, un colonel rus în retragere, a declarat pentru portalul de ştiri online Lenta.ru că Moscova va încerca să identifice orice punct slab şi să folosească informaţiile pe care le-a strâns pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea de a doborî rachete ATACMS.

“Putem reconfigura sistemele noastre de rachete sol-aer care ar trebui să doboare (racheta ATACMS) şi ne putem reconfigura şi ajusta sistemele noastre de război electronic împotriva acestei rachete”, a spus Litovkin.

Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

Washingtonul a început să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS în urmă cu câteva luni, după doi ani în care a respins cererile Kievului pentru arme cu o astfel de rază de acţiune. Rachetele pot lovi ţinte la o distanţă de până la 300 de kilometri, aproximativ dublu faţă de raza de acţiune a sistemelor HIMARS pe care Statele Unite au început să le furnizeze Ucrainei în 2022.

Tags: AlabamaATACMSrusia
Externe