X

Rusia susține că NU are arme nucleare în Europa

Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus al apărării, a respins joi acuzaţiile NATO conform cărora Rusia a desfăşurat în Europa rachete care pot fi echipate cu încărcături nucleare, ceea ce ar fi constituit o încălcare a Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), transmite Xinhua, potrivit agerpres.

Agenţia preia o declaraţie făcută de Gruşko pentru TASS: “Nu există dovezi că Rusia a încălcat, aşa cum se spune, Tratatul INF şi nu ni s-au prezentat astfel de dovezi, în ciuda apelurilor noastre insistente către Statele Unite să furnizeze fapte”.

Citește și: Sute de oameni au demonstrat în SUA pentru publicarea raportului lui Robert Mueller

Miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat într-un discurs în faţa Congresului SUA că Rusia a încălcat tratatul INF prin desfăşurarea de rachete mobile, greu de detectat şi cu opţiuni nucleare.

Gruşko a menţionat că Rusia a luat “măsuri de transparenţă fără precedent” pentru a dovedi că nu a încălcat tratatul, în timp ce NATO a ignorat preocupările legitime ale Moscovei privind încălcarea timp de mulţi ani a aceluiaşi acord de către Statele Unite.

El a afirmat că SUA desfăşoară în România şi Polonia instalaţii care pot lansa rachete cu capacităţi nucleare, că americanii folosesc rachete cu rază medie de acţiune pentru testarea apărării antirachetă, creează o clasă de drone echipate cu arme de atac şi dezvoltă arme care pot avea funcţia de armament nuclear.

Citește și: Donald Tusk propune o amânare flexibilă a Brexit-ului

Oficialul rus a susţinut că aceştia sunt factori reali care cresc riscul escaladării oricărui conflict până la nivelul nuclear şi a avertizat că Rusia îşi rezervă dreptul de a reacţiona tehnic şi militar, însă – în interesul păcii – nu va desfăşura în Europa sau în alte regiuni rachete cu rază medie de acţiune decât dacă în zonele respective apar rachete americane.

Conform strategiei sale militare, Rusia ar putea lua decizia de a-şi folosi armamentul atomic în afara unui context nuclear numai în cazul că “este ameninţată însăşi existenţa sa ca stat”, a arătat Gruşko. 

Tags: Acordul Forţelor Nucleare Intermediare (INF)Aleksandr Gruşkoarme nucleareeuropaJens StoltenbergNATOPoloniaRomaniarusiaSUA
Categorii: Diaspora