Rusia susţine că subestimarea determinării sale de către Occident poate avea consecinţe ‘tragice şi fatale’

Publicat:

Rusia susţine că subestimarea determinării sale de către Occident poate avea consecinţe ‘tragice şi fatale’

Vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov a susţinut marţi că dacă Occidentul subestimează determinarea Moscovei, acest lucru ar putea conduce la consecinţe “tragice şi fatale”, întrucât Statele Unite şi aliaţii lor se confruntă cu o putere nucleară, consemnează Reuters.

Potrivit diplomatului rus, Occidentul deja a subestimat “pregătirea Rusiei de a se apăra şi de a-şi urmări interesele în orice situaţie”. “Nici nu vreau să mă gândesc că această subestimare ar putea deveni tragică şi fatală”, a indicat el în timpul unei conferinţe la Moscova, adăugând că Occidentul a ales confruntarea cu o putere nucleară majoră, potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

“Există diferite modalităţi de a răspunde acestei situaţii, retorice şi practice. Noi avem resursele de a transmite Occidentului semnale la capitolul descurajării nucleare, chiar şi în lipsa dorinţei adversarilor noştri de a purta un dialog calm. Dar există un pericol, acesta nu poate fi subestimat, ca partea lor să facă o greşeală. Noi vom încerca să nu facem (o greşeală)”, a explicat vice-ministrul rus de externe.

“Misiunea noastră comună este de a preveni ca lumea şi, în primul rând, lumea multipolară, să alunece către haosul nuclear”, a insistat Serghei Riabkov.

Întrebat la respectiva conferinţă dacă Rusia îşi mai poate asigura securitatea nucleară într-o perioadă a competiţiei în domeniul Inteligenţei Artificiale, el a susţinut că progresele făcute de Rusia în descurajarea nucleară vor garanta securitatea acestei ţări “decenii la rând de acum înainte”.

Declaraţiile sale vin la o săptămână după ce tot el a anunţat iniţierea unei revizuiri a doctrinei nucleare a Rusiei, având în vedere deteriorarea situaţiei internaţionale de securitate, în mare măsură ca urmare a reacţiei Occidentului faţă de conflictul din Ucraina.

El a subliniat atunci că experienţa acumulată în campania militară din Ucraina şi analiza modelului de comportament al Occidentului “arată că este necesară clarificarea anumitor parametri care se aplică situaţiilor descrise atât în doctrina militară ca atare, cât şi în fundamentarea politicii publice la capitolul descurajării nucleare”.

Vice-ministrul Riabkov a precizat că această activitate “este în desfăşurare, dar nu s-a încheiat”, şi deocamdată nu pot fi anunţate “termene, obiective sau programe ale acestei activităţi”. “Specialiştii noştri responsabili cu componenta nucleară în sistemul militar al Rusiei urmăresc în primul rând să asigure că această activitate se desfăşoară sistematic şi cu maximă responsabilitate”, a insistat el.

Aşteptarea Rusiei este ca atât partenerii, cât şi adversarii ei să “înţeleagă bine semnificaţia pe care o acordăm factorului de descurajare nucleară”, a mai menţionat diplomatul rus.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat mai devreme luna aceasta că Rusia nu are nevoie să folosească armele nucleare pentru a câştiga conflictul din Ucraina, şi că nu vede existenţa unor condiţii pentru folosirea armelor nucleare, aşa cum sunt ele prevăzute în doctrina militară a Rusiei, deşi nu a exclus revizuirea acestei doctrine.

Doctrina militară a Rusiei, publicată în anul 2020, prevede posibilitatea folosirii armelor nucleare în cazul unui atac asupra Rusiei cu astfel de arme ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă, sau când în urma unui atac cu arme convenţionale însăşi existenţa statului rus este ameninţată.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ucraina va primi 60 de miliarde de dolari anual ca ajutor militar în urma acordurilor de securitate semnate cu aliaţii săi

Ucraina va primi 60 de miliarde de dolari anual ca ajutor militar în urma acordurilor de securitate semnate cu aliaţii săi Ucraina va primi anual...

Într-o singură zi, 28 de șoferi au fost depistați la volan în stare de ebrietate alcoolică

Într-o singură zi, 28 de șoferi au fost depistați la volan în stare de ebrietate alcoolică Ieri, în toată țara, polițiștii de patrulare au organizat...

Democraţii ar trebui să găsească alt candidat în locul lui Biden, sugerează un oficial guvernamental german

Democraţii ar trebui să găsească alt candidat în locul lui Biden, sugerează un oficial guvernamental german Un oficial guvernamental german a sugerat vineri Partidului...

Regulile și condițiile de traversare a frontierei cu medicamente

Regulile și condițiile de traversare a frontierei cu medicamente Suntem în perioada estivală când fie pregătiți valiza să plecați în vacanță sau o să o...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.