Rusia Today a lansat un post în limba franceză la Paris

Publicat:

Grupul public de televiziune rusesc RT a lansat un post în limba franceză la Paris, luni, la şapte luni după ce a fost acuzat de preşedintele francez, Emmanuel Macron, că s-a comportat ca un “organ de influenţă” şi că a făcut “propagandă mincinoasă”, informează AFP.

RT France a emis primele buletine de ştiri în limba franceză la ora locală 19.00, ce au fost difuzate prin cablu, satelit şi pe site-ul său, conform agerpres .


Postul RT (fostul Russia Today) a pătruns în Franţa în 2015 cu un site în limba franceză şi a devenit foarte activ pe YouTube, unde programele sale – videoclipuri, emisiuni dublate sau titrate în franceză – au adunat sute de mii de vizualizări.

Citește și :  Yemen. Cel puţin 136 de civili au fost ucişi în bombardamentele saudite din ultimele 10 zile

Cu un buget iniţial de 20 de milioane de euro, RT France reprezintă unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale grupului de presă din Rusia. Pe lângă filiala de la Paris, RT deţine birouri la Londra, Washington, Tel Aviv şi Moscova. Postul emite în engleză, spaniolă, arabă şi franceză.

Filiala din Paris, care are 80 de jurnalişti, va încerca să se poziţioneze cât mai bine pe o piaţă a informaţiilor difuzate în flux continuu care este extrem de competitivă în Franţa.

RT va fi monitorizat de Consiliul Superior al Audiovizualului Francez (CSA), al cărui preşedinte, Olivier Schrameck, nu şi-a ascuns neîncrederea.

Olivier Schrameck a anunţat că CSA va monitoriza “constant” programele acestui post TV şi că va acţiona “cu promptitudine” în cazul apariţiei unor “anomalii”.

RT se află în centrul unor dispute diplomatice între Moscova şi ţările occidentale, în contextul degradării relaţiilor lor după criza din Ucraina şi anexarea în martie 2014 a peninsulei Crimeea.

În Marea Britanie, OFCOM, instituţia cu rol de reglementare a audiovizualului, a emis deja 14 înştiinţări formale şi a ameninţat postul RT cu sancţiuni, în special din cauza difuzării unor emisiuni despre Siria şi Ucraina.

La sfârşitul lunii mai, preşedintele Emmanuel Macron a criticat la rândul lui, în timpul unei conferinţe de presă la care a participat omologul lui rus Vladimir Putin, postul RT şi agenţia naţională de presă Sputnik, pe care le-a acuzat că s-au comportat în timpul campaniei electorale din Franţa “ca organe de influenţă”, că au făcut “propagandă mincinoasă” şi că au difuzat “contra-adevăruri infame”.

RT a respins categoric aceste acuzaţii.

Postul de televiziune doreşte să devină o contrapondere faţă de companiile mass-media din “mainstream”, acuzate că difuzează conţinuturi părtinitoare şi pro-occidentale.

Criticii postului rusesc îi reproşează că a devenit un ecou al teoriilor conspiraţionaţioniste şi că oferă cuvântul unor personalităţi ale extremei drepte sau că se revendică un post “anti-establishment” care critică corupţia şi ipocrizia din ţările occidentale.

În Statele Unite, unde RT şi Sputnik au fost acuzate că au promovat propaganda Kremlinului şi sunt bănuite că au încercat să influenţeze rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2016, postul de televiziune a fost obligat să se supună exigenţelor Washingtonului şi să se înregistreze în calitate de “agent străin”.

Moscova a reacţionat imediat şi a clasat la rândul ei mai multe companii mass-media americane sub acelaşi statut.

În urmă cu câteva săptămâni, Twitter a decis să interzică posibilitatea ca RT şi Sputnik să difuzeze conţinuturi sponsorizate.

Xenia Fedorova, preşedintele RT France, a criticat aceste acuzaţii: “Nu am venit în Franţa cu intenţia de a difuza informaţii false sau parţiale”.

“RT va aduce ceva nou şi proaspăt. Sloganul nostru este următorul: ‘Îndrăzniţi să puneţi întrebări!’. Vrem să îi încurajăm pe spectatori să pună întrebări şi să gândească în afara ‘bulei de informaţii’ difuzate de mass-media din ‘mainstraim’, care neglijează anumite puncte de vedere”, a adăugat Xenia Fedorova.

Florent Parmentier, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice din Paris, a subliniat că RT se mândreşte cu faptul că face auzit ‘ceea ce nu se aude în alte părţi’. “Această poziţie nu este cu nimic mai presus sau mai prejos de valorile sistemului Putin, sunt valorile patriotismului sau naţionalismului (…), valori conservatoare tradiţionale şi o viziune asupra suveranităţii şi, deci, asupra locului specific al Rusiei în lume”, a adăugat profesorul francez.

“Ei îşi deschid rubricile în faţa extremei drepte europene, precum Occupy Wall Street. (…) Tot ceea ce nu este ‘mainstream’ este bun de difuzat”, a explicat Florent Parmentier.

Unele dintre programele difuzate online de RT şi care au vizat actualitatea recentă au lăsat să se întrevadă un ton foarte critic la adresa preşedintelui Macron. Din recentul turneu întreprins de preşedintele francez în Africa, RT a reţinut în principal o glumă adresată de Emmanuel Macron preşedintelui din Burkina Faso, pe care anumiţi experţi au considerat-o “dispreţuitoare”.

De asemenea, RT a continuat să vorbească în emisiunile sale online despre nemulţumirea francezilor faţă de reformele din Codul Muncii, mult timp după stingerea protestelor din Franţa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.