Rusia transmite că nu revine în Tratatul START III dacă Occidentul nu negociază şi ameninţă cu posibile alte ‘contramăsuri’

Publicat:

Rusia a transmis miercuri că va trebui mai întâi să vadă o schimbare a poziţiei NATO şi o disponibilitate pentru dialog înainte de a lua în calcul revenirea sa în Tratatul Noul START privind controlul armelor nucleare, avertizând în plus cu posibile noi “contramăsuri”, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit agerpres.  

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat marţi Occidentul că prin ajutorul militar oferit Ucrainei încearcă să provoace Rusiei o “înfrângere strategică”, aşadar a decis suspendarea participării Rusiei la Tratatul Noul START sau START III. Acesta este ultimul tratat de dezarmare nucleară încă în vigoare între Rusia şi SUA, care plafonează la 1.550 numărul focoaselor nucleare desfăşurate de fiecare dintre aceste două ţări şi permite inspecţii reciproce, care însă nu s-au mai desfăşurat din anul 2020, din cauza pandemiei şi apoi a războiului în Ucraina.


Citește și :  Iranul impune noi sancţiuni împotriva a peste 30 de persoane şi entităţi din Europa

Decizia lui Putin riscă să antreneze o nouă cursă a înarmării, într-un moment periculos în care liderul de la Kremlin consideră tot mai mult războiul pe care l-a lansat anul trecut împotriva Ucrainei drept o confruntare a ţării sale cu Occidentul, care-şi intensifică în acest timp livrările de arme către Ucraina.

Întrebat în ce circumstanţe ar putea Rusia să revină în Tratatul Noul START, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus: “Totul va depinde de poziţia Occidentului (…) Când va exista o disponibilitate de a lua în considerare preocupările noastre, atunci situaţia se va schimba”.

La rândul său, vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov a spus într-o declaraţie acordată presei că Rusia va “monitoriza următoarele acţiuni ale Statelor Unite şi ale aliaţilor săi, inclusiv în vederea adoptării unor noi contramăsuri, dacă va fi necesar”.

Întrebat dacă SUA, în urma deciziei Rusiei de a-şi suspenda participarea la Tratatul START III, ar putea denunţa tratatul, Riabkov a răspuns că nu exclude o asemenea posibilitate. “Nu exclud nimic. (Statele Unite) au denunţat în decursul timpului multe tratate”, a răspuns vice-ministrul rus. El a mai afirmat că în prezent nu există dialog între Moscova şi Washington şi nici “nu se ştie când va fi reluat”, adăugând că actuala conduită a SUA “nu inspiră optimism”.

Citește și : Inspectori ai AIEA se află în Iran pentru a lămuri ‘ambiguităţile’

În lunile premergătoare lansării campaniei militare ruse în Ucraina, Rusia a cerut Occidentului “garanţii de securitate”, solicitare care apoi, până când Rusia a declanşat războiul, a făcut obiectul unor tratative diplomatice intense şi în cele din urmă eşuate, Washingtonul considerând inacceptabile cererile Moscovei.

Rusia a solicitat în special retragerea infrastructurii militare a NATO pe poziţiile precedente anului 1997 – adică înaintea extinderii Alianţei către Est – şi promisiunea că nu va mai exista nicio nouă extindere a NATO către statele foste sovietice, mai ales către Ucraina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parlamentul din Irak vrea să dea o lege care permite căsătoria fetelor de la 9 ani

Parlamentul din Irak vrea să dea o lege care permite căsătoria fetelor de la 9 ani Un proiect de lege care ar permite căsătoria fetelor...

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.