X

Rusia trimite o altă capsulă Soiuz care să readucă acasă un echipaj de pe ISS

Rusia a anunţat miercuri că va lansa pe 20 februarie o altă capsulă Soiuz pentru a aduce înapoi pe Terra doi cosmonauţi şi un astronaut american aflaţi pe Staţia Spaţială internaţională (ISS) după ce capsula iniţială a fost afectată luna trecută de o scurgere de lichid de răcire, informează Reuters, potrivit agerpres.

Scurgerea a provenit de la o mică perforaţie la radiatorul extern al capsulei Soiuz MS-22, în prezent andocată la ISS şi care ar fi trebuit să-i aducă înapoi pe Terra pe cei trei astronauţi în luna martie.

Citeşte şi: ALERTĂ teroristă la Paris! Mai mulţi oameni au fost atacaţi cu cuţitul în Gara de Nord! – Black News

”Şederea lui Serghei Prokopiev, Dmitri Petelin, precum şi a lui Francisco Rubio pe ISS va fi prelungită. Aceştia vor reveni pe Terra la bordul Soiuz MS-23”, a precizat Roscosmos.

”Lansarea Soiuz MS-23 va avea loc pe 20 februarie 2023 în cadrul unei misiuni fără echipaj uman la bord”, a mai precizat Roscosmos.

Lansarea MS-23 a fost planificată anterior pentru jumătatea lunii martie. Soiuz MS-22 va reveni pe Terra fără echipaj la bord, a mai spus agenţia rusă.

Roscosmos a mai afirmat că avaria la conducta radiatorului s-a produs din cauza unui meteorit.

”Diametrul fisurii este mai mic de 1 milimetru”, potrivit agenţiei spaţiale ruse.

Citeşte şi: Dina Boluarte şi alţi responsabili, anchetaţi de parchetul peruan pentru ‘genocid’ împotriva manifestanţilor

Incidentul a perturbat activităţile Rusiei pe ISS ducând la suspendarea ieşirilor în spaţiu realizate de cosmonauţii ruşi întrucât oficialii şi-au concentrat eforturile asupra capsulei avariate de scurgerea de lichid, care serveşte drept vehicul de salvare pentru echipaj.

Scurgerea reprezintă totodată o problemă şi pentru NASA. Agenţia spaţială americană a spus luna trecută că analizează posibilitatea ca o capsulă Crew Dragon a SpaceX să fie folosită drept soluţie alternativă pentru transportul unora dintre membrii echipajului înapoi pe Terra în cazul în care Rusia nu ar reuşi să lanseze o altă rachetă Soiuz.

Tags: Dmitri PetelinFrancisco RubioRoscosmosrusiaSerghei ProkopievSoiuzSoiuz MS-23Staţia Spaţială Internaţională (ISS)
Categorii: Știrile zilei