Rusia, Turcia şi Iranul doresc organizarea unei reuniuni între regimul sirian și opoziție la Soci pe 29 şi 30 ianuarie

Publicat:

Rusia, Turcia şi Iranul au propus vineri, la sfârşitul negocierilor de pace de la Astana, organizarea unei reuniuni între regimul lui Bashar al-Assad şi opoziţia siriană la sfârşitul lunii ianuarie în oraşul rus Soci, relatează AFP.

La o săptămână după eşecul reuniunii de la Geneva, cea de-a opta rundă de negocieri organizată în capitala Kazahstanului de către Moscova şi Teheran, aliaţi ai regimului lui Bashar al-Assad, şi Ankara, care îi sprijină pe rebeli, a permis Rusiei să-şi relanseze propunerea organizării unui “congres al dialogului naţional” sirian la Soci, conform agerpres .


“Ţările garante îşi confirmă intenţia de a coopera în scopul reunirii Congresului Dialogului Naţional Sirian la Soci pe 29 şi 30 ianuarie 2018 cu participarea întregii societăţi siriene”, au anunţat delegaţiile rusă, turcă şi iraniană într-un comunicat comun.

Citește și : Erdogan îi cere din nou lui Trump să renunţe la recunoaşterea Ierusalimului drept capitală israeliană

După şase ani de conflict soldat cu 340.000 de morţi, regimul preşedintelui sirian, sprijinit de armata rusă, a preluat conducerea pe teren, însă perspectiva unei rezolvări politice a conflictului rămâne într-un punct mort. Deşi Damascul este gata să accepte organizarea de alegeri sub monitorizarea ONU, negocierile întâmpină dificultăţi referitoare la soarta lui Bashar al-Assad, regimul refuzând să ia în calcul posibilitatea ca acesta să renunţe la putere, cerută de opoziţie.

Înainte de congresul de la Soci, Rusia, Turcia şi Iran intenţionează să organizeze o reuniune pregătitoare la Soci pe 19 şi 20 ianuarie, se precizează în comunicatul final.

Într-o declaraţie separată, emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, prezent la Astana, a insistat că “orice iniţiativă politică (ar trebui) să contribuie la procesul politic sub egida ONU de la Geneva şi să îl susţină”. El şi-a reiterat intenţia de a organiza noi discuţii la Geneva în ianuarie care se axează pe elaborarea unei noi constituţii şi organizarea de alegeri.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

Un “Vatican musulman” e pe cale să se nască în inima Europei

Un "Vatican musulman" e pe cale să se nască în inima Europei Prim-ministrul albanez Edi Rama a făcut cunoscută cotidianului "New York Times" intenția sa...

Discrepanţele rasiale din Europa nu pot fi decuplate de greşelile istorice (raport)

Discrepanţele rasiale din Europa nu pot fi decuplate de greşelile istorice Discrepanţele rasiale din unele naţiuni europene nu pot fi soluţionate dacă moştenirile colonialismului şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.