Rusia, Turcia şi Iran cer să se pună capăt amestecului străin în Siria

Publicat:

Reprezentanţi din Rusia, Turcia şi Iran au încheiat o reuniune de două zile privind modalităţile de a revigora discuţiile blocate asupra unei noi constituţii pentru Siria, cerând să se pună capăt amestecului străin, informează miercuri DPA, potrivit agerpres.  

Într-o declaraţie comună miercuri, reprezentanţii, care s-au întâlnit în staţiunea rusă de la Marea Neagră Soci, au chemat Israelul, vechi inamic al Iranului, să-şi oprească atacurile în Siria, despre care au spus că reprezintă o ameninţare pentru securitatea şi stabilitatea regională şi o încălcare a dreptului internaţional.


Citește și : Antonio Guterres cere ‘un plan mondial de vaccinare’

Israelul efectuează în mod regulat lovituri aeriene împotriva unor ţinte pe teritoriul vecinului său sfâşiat de război, în încercarea de a respinge influenţa militară a Iranului acolo.

Atacurile cu rachete israeliene din această săptămână au vizat posturi ale forţelor guvernamentale siriene şi miliţiilor aliate susţinute de iranieni şi au făcut nouă morţi.

În ceea ce priveşte constituţia Siriei, cei trei au declarat că lucrările ar trebui ghidate “de dorinţa pentru compromis şi discuţii constructive, şi fără termene stabilite din exterior”. Abia atunci ar putea fi găsit un acord de către toţi membrii comitetului constituţional al ţării devastate de război.

Comitetul constituţional, format din reprezentanţi ai guvernului, opoziţiei şi societăţii civile, şi-a început activitatea la sfârşitul anului 2019 şi îşi propune să deschidă o cale pentru o soluţie politică la conflict. Cu toate acestea, până în prezent s-au înregistrat puţine progrese.

Aiman al-Asimi, purtător de cuvânt al delegaţiei opoziţiei, a declarat că consultările de la Soci sunt ultima ocazie ca acest comitet să înainteze. În acelaşi timp, el a criticat Rusia pentru că nu exercită suficientă presiune asupra preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Citește și : Putin avertizează puterile străine să NU se bage în alegerile din Rusia

Rusia şi Iranul îl sprijină pe al-Assad şi guvernul său, în timp ce Turcia susţine opoziţia. Cei trei sunt garanţi ai aşa-numitului Proces de pace de la Astana, lansat în ianuarie 2017 pentru a pune capăt războiului sirian.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.