Rusia va expulza un diplomat estonian ca răspuns la o măsură similară a Estoniei

Publicat:

Rusia va expulza un diplomat estonian ca represalii după ce Tallinul a declarat persona non grata un diplomat rus, a anunţat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de EFE, Interfax şi RIA Novosti, potrivit agerpres

‘L-am convocat pe ambasadorul Estoniei la Moscova, i-am exprimat un protest ferm şi i-am comunicat expulzarea unuia dintre diplomaţii misiunii’ sale, a spus Zaharova în cadrul conferinţei sale de presă săptămânale.


Citește și : Moscova este SCANDALIZATĂ de INGERINŢA CEDO în cazul Navalnîi

Ea a calificat drept ‘neîntemeiată’ măsura luată de Estonia împotriva diplomatului rus, care ‘se ocupa de chestiuni de cultură şi educaţie’, domenii în care cooperarea dintre cele două ţări ‘mai există încă’.

Comentând cu privire la posibilele motive ale deciziei Estoniei, Zaharova a spus că ‘poate noul guvern eston a dorit să îşi în acest mod loialitatea faţă de Washington şi Bruxelles’.

Rusia a expulzat trei diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia la începutul lunii februarie, după ce i-a acuzat că au participat la manifestaţiile neautorizate în sprijinul opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi.

Cele trei ţări au răspuns la gestul Moscovei cu expulzarea câte unui diplomat rus, fiecare de pe teritoriul său.

Expulzarea diplomatului estonian de la Moscova intervine la o zi după ce Serviciul de Informaţii Externe al Estoniei atrăgea atenţia într-un raport miercuri că Rusia speră ca pandemia de coronavirus să ducă la slăbirea coeziunii ţărilor occidentale, potrivit Interfax.

‘Kremlinul speră că pandemia va accelera orientarea situaţiei internaţionale către multipolaritate şi va duce la slăbirea influenţei ţărilor occidentale pe arena internaţională’, se menţionează în raportul anual al serviciilor secrete estoniene.

Citește și : Anglia înregistrează o scădere abruptă a numărului de infectări

Potrivit acestui raport, citat de Interfax în pagina sa electronică, prin intermediul ‘calomniei’ şi discreditării vaccinurilor occidentale, Rusia speră să creeze o poziţie mai favorabilă vaccinurilor sale pe piaţa mondială, pentru a se afişa ca o forţă globală capabilă să fie prima care oferă o soluţie la criza COVID-19.

În pofida pandemiei de coronavirus, Rusia îşi consolidează puterea militară pentru a contracara NATO, menţionează acelaşi text, indicând că, anul trecut, Rusia a continuat să înfiinţeze noi unităţi militare în vestul ţării, precum şi să modernizeze şi să desfăşoare sisteme de rachete.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.