Rusia va înregistra cea mai gravă recesiune dintre toate marile economii

Publicat:

Potrivit noilor previziuni ale băncii centrale, în acest an Rusia va înregistra cea mai gravă recesiune dintre toate marile economii, iar economiștii anticipează un viitor sumbru, scrie Wall Street Journal, informează mediafax.

Previziune vin pe fondul scăderii profiturilor obținute din prețurile ridicate la energie, al sancțiunilor care se înăspresc și al eforturilor de înlocuire a Europei ca principal cumpărător al petrolului și gazelor rusești.


Citește și : Turcia nu a fost înştiinţată oficial de Rusia cu privire la retragerea sa din acordul privind exportul de cereale din Ucraina

Economia rusă suferă de pe urma impactului sancțiunilor și a retragerii companiilor occidentale în urma invaziei din Ucraina din februarie. Deși Rusia a beneficiat de creșterea prețurilor la energie în acest an, economiștii se așteaptă ca veniturile să scadă brusc pe măsură ce economia globală încetinește și Occidentul găsește înlocuitori pentru energia rusă.

Prognoza băncii centrale privind o scădere a produsului intern brut cuprinsă între 3% și 3,5% în acest an este mai mică decât estimările de după începerea conflictului.

“Scăderea PIB-ului va fi mai puțin semnificativă decât se anticipa”, a declarat șefa Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina.

Cu toate acestea, contracția așteptată ar fi probabil cea mai mare înregistrată de un membru al Grupului celor mai mari 20 de economii.

Imediat după invazie, banca se aștepta ca economia să se contracte între 8% și 10% în acest an și cu până la 3% anul viitor. În prezent, se așteaptă ca PIB-ul să se contracte între 1% și 4% anul viitor.

Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, banca centrală se aștepta ca economia să crească cu până la 3% în 2022. Asta înseamnă că războiul a costat țara mai mult de 7% din PIB numai în acest an.

Banca Rusiei a lăsat neschimbată dobânda cheie în ședința din martie, care a fost urmată de șase reduceri consecutive ale ratei dobânzii, de la 20% la 7,5%, în condițiile în care factorii de decizie au reușit să stabilizeze rubla și sistemul financiar în urma sancțiunilor occidentale.

Banca centrală a avertizat că economia ar putea suferi o scădere mai mare a producției anul viitor, dacă Rusia se va confrunta cu sancțiuni mai dure sau cu o cerere mai slabă din cauza încetinirii economiei globale. Uniunea Europeană intenționează să impună noi sancțiuni pentru transportul de țiței rusesc în întreaga lume.

Banca a declarat că economia ar putea avea de asemenea de suferit ca urmare a deciziei guvernului din septembrie de a recruta 222.000 de soldați.

“Mai târziu ar putea începe să aibă un impact proinflaționist din cauza lipsei unor competențe specializate”, a spus Nabiullina.

Sancțiunile și retragerea voluntară a firmelor occidentale au afectat puternic unele părți ale economiei. Potrivit cifrelor publicate miercuri de Serviciul Federal de Statistică de Stat, producția de automobile în septembrie a fost mai puțin de jumătate din nivelul înregistrat cu un an înainte.

Dar economia a beneficiat de o creștere a veniturilor din exporturile de energie. Reducerea constantă de către Kremlin a livrărilor de gaze naturale către Europa la aproximativ 20% din nivelurile de anul trecut, în septembrie, a sporit veniturile rusești prin creșterea puternică a prețurilor.

Un nou studiu realizat de institutul de cercetare Bruegel estimează că prețurile mai mari au sporit veniturile Rusiei din exporturile de energie cu 120 de miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului. Economiștii estimează că Rusia va înregistra în acest an un excedent al veniturilor sale din restul lumii față de cheltuieli de 240 de miliarde de dolari, care va scădea la 100 de miliarde de dolari în 2023.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca saltul veniturilor din energie să dureze. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, Rusia va suferi un declin permanent al producției de energie ca urmare a invaziei în Ucraina și a pierderii ulterioare a încrederii Europei.

Citește și : Telefonul personal al lui Liz Truss a fost piratat de agenţi suspectaţi că lucrează pentru Vladimir Putin

“Exporturile rusești de combustibili fosili nu revin niciodată – în niciunul dintre scenariile noastre – la nivelurile înregistrate în 2021”, a declarat AIE într-un raport.

Organismul de cercetare a precizat că ponderea Rusiei în exporturile globale de petrol și gaze naturale s-ar putea înjumătăți până în 2030 și că este puțin probabil ca China să înlocuiască piețele europene pierdute.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.