X

Rusia va permite locuitorilor din regiunile Zaporojie şi Herson să ceară paşaport rusesc printr-o ‘procedură simplificată’

Rusia va permite locuitorilor din regiunile Zaporojie şi Herson din sudul Ucrainei să ceară paşaport rusesc printr-o “procedură simplificată”, potrivit unui decret prezidenţial publicat miercuri, informează France Presse, potrivit agerpres.

Regiunea Herson a fost cucerită în întregime de armata rusă de la lansarea ofensivei acesteia pe 24 februarie, în timp ce Zaporojie este parţial controlată de Moscova.

Citește și : America Latină, sub ameninţarea unei crize alimentare, o consecinţă a războiului din Ucraina (ONU)

Noile autorităţi ale celor două regiuni, desemnate de Kremlin, şi-au exprimat deja dorinţa de a se alătura la Rusia.

Decretul prezidenţial în cauză se aplică, din 2019, de asemenea locuitorilor din teritoriile separatiste Lugansk şi Doneţk, ale căror armate respective participă alături de Moscova la lupta împotriva Ucrainei.

Câteva sute de mii de locuitori ai acestor teritorii separatiste au primit deja paşapoarte ruseşti.

Citește și : Premierul din Sri Lanka preia Ministerul Finanţelor pentru a scoate ţara din criza economică

Luni, autorităţile proruse din Herson au anunţat instaurarea în regiune a monedei naţionale ruseşti, rubla, alături de grivna ucraineană. Un responsabil regional numit de Moscova, Kiril Stremusov, şi-a exprimat speranţa că regiunea va trece în întregime la rublă până la sfârşitul anului, aminteşte AFP.

Tags: armataHersonmoscovapasaportrusiaZaporojie
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina