X

Rusia vrea să coordoneze trimiterea ajutoarelor umanitare în Ghouta Orientală

Armata rusă a anunţat marţi demararea unor contacte cu organizaţiile umanitare internaţionale pentru trimiterea, prevăzută pentru joi, a unui nou convoi de ajutoare pentru Ghouta Orientală, enclava siriană asediată de regimul de la Damasc, informează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit armatei ruse, primul convoi, care a ajuns luni în această enclavă a insurgenţilor aflată lângă Damasc, pradă din 18 februarie unei ofensive sângeroase a forţelor regimului, a livrat 247 de tone de ajutor medical şi de alimente în Douma, cel mai mare oraş din Ghouta Orientală.

Citeşte şi: Putin a jucat o miuţă cu Gianni Infantino la Kremlin

Cu toate acestea, el a fost nevoit să se retragă la începutul serii fără a livra întreaga încărcătură, distribuită ‘chiar în mijlocul bombardamentelor’, potrivit ONU.

După această operaţiune la Douma, ‘am discutat cu responsabili ai organizaţiilor umanitare internaţionale cu privire la măsurile ulterioare menite să pună în funcţiune o coordonare pentru trimiterea de noi convoaie umanitare spre Ghouta Orientală, inclusiv a celui prevăzut pentru joi’, a declarat un purtător de cuvânt al Centrului rus pentru reconciliere a beligeranţilor în Siria, generalul Vladimir Zolotuhin.

În timpul acestor discuţii, ‘s-a ajuns la un acord pentru organizarea unei reuniuni menite să evoce în detaliu toate doleanţele organizatorilor acţiunii (umanitare)’, a precizat el , citat de agenţia de presă rusă RIA Novosti.

Luni seara, armata rusă le-a cerut ‘tuturor şefilor grupurilor armate din Ghouta Orientală să asigure o scoatere securizată şi fără întârziere a civililor (…) şi livrarea de ajutor umanitar către populaţie’.

Citeşte şi: Moscova vrea să coopereze cu autorităţile britanice după otrăvirea unui spion rus

‘Suntem gata să garantăm retragerea voastră în deplină securitate din Ghouta Orientală, pentru voi şi familiile voastre’, a subliniat, într-un comunicat, Centrul rus pentru reconciliere a beligeranţilor în Siria.

Regimul de la Damasc, susţinut de Rusia, desfăşoară din 18 februarie în Ghouta Orientală o ofensivă aeriană de o intensitate fără precedent, care a curmat viaţa a circa 770 de oameni.

Această ofensivă este însoţită din 25 februarie de o operaţiune terestră care le-a permis forţelor loialiste să recucerească din mâinile insurgenţilor 40% din partea rebelă a Ghoutei Orientale, unde aproape 400.000 de locuitori aflaţi sub asediu din 2013 trăiesc ‘infernul pe pământ’, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Tags: ajutoare umanitaredamascGhouta OrientalărusiasiriaVladimir Zolotuhin
Categorii: Știrile zilei