X

Ruşii au atacat portul Odesa şi au lovit două nave cerealiere

Ruşii au atacat portul Odesa şi au lovit două nave cerealiere

O rachetă rusească a lovit luni o navă sub pavilion Palau în portul Odesa din sudul Ucrainei, ucigând un cetăţean ucrainean şi rănind cinci membri ai echipajului în al doilea atac de acest fel în tot atâtea zile, au declarat oficialii, transmite Reuters.

Ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha a declarat pe X că cele două nave au fost avariate în centrul de export de cereale din Marea Neagră, fără a oferi detalii cu privire la starea navelor.

Citeşte şi: Diana Şoşoacă s-a plâns în Parlamentul European că România NU respectă statul de drept – Stiripesurse.md

El a condamnat acţiunile Rusiei: „Trebuie să ne unim forţele tuturor statelor şi organizaţiilor responsabile pentru a… asigura libertatea de navigaţie în Marea Neagră şi securitatea alimentară globală”. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la un e-mail care solicita comentarii. Moscova a negat în repetate rânduri că ar ataca ţinte civile.

Ruşii au atacat portul Odesa şi au lovit două nave cerealiere

Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, care a scris pe aplicaţia de mesagerie Telegram, a declarat că bărbatul ucis în ultimul atac era un lucrător portuar. Cei cinci bărbaţi răniţi erau cetăţeni străini şi membri ai echipajului navei. Viceprim-ministrul Oleksiy Kuleba a identificat nava ca fiind Optima şi a declarat că aceasta a sosit la Odesa cu câteva ore înainte de atac.

Rusia „încearcă în acest fel să distrugă transportul maritim în Marea Neagră, care garantează securitatea alimentară. Consecinţele nu pot însemna decât o mai mare instabilitate în regiunile sensibile dependente de importurile de alimente şi tensiuni în relaţiile internaţionale”, a declarat Kuleba.

Ministerul ucrainean al restaurării a identificat nava atacată duminică în portul Pivdennyi din apropiere drept Paresa, sub pavilion Saint Kitts şi Nevis, care avea o încărcătură de 6000 de tone de porumb.

Tags: naveOdesarusiaucraina
Război in Ucraina