X

Rușii au blocat serviciul de mesagerie securizată Signal

Rușii au blocat serviciul de mesagerie securizată Signal

La 9 august 2024, presa rusă a anunțat că Roskomnadzor, Serviciul federal rus de supraveghere a comunicațiilor, tehnologiei informației și mass-mediei, a restricționat accesul la aplicația de mesagerie criptată Signal, blocând efectiv utilizarea acesteia la nivel național. Serviciul britanic de informații pentru apărare consideră că Rusia blochează Signal pentru a limita comunicarea între persoanele ostile regimului liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, scrie digi24.ro.

Motivația oficială din spatele deciziei este „prevenirea utilizării mesageriei în scopuri extremiste sau teroriste”, scrie Ukrainskaia Pravda. Unii comentatori sugerează că interdicția este menită să împiedice răspândirea de informații despre ofensiva ucraineană în regiunea Kursk din Rusia. Cu toate acestea, Ministerul britanic al Apărării consideră că acest lucru este puțin probabil.

Signal este utilizat pe scară largă de jurnaliștii ruși independenți și de activiștii opoziției pentru a evita rețeaua extinsă de supraveghere electronică a Guvernului rus, în special Sistemul de măsuri operaționale de investigație al Serviciului Federal de Securitate (FSB). În acest context, restricția este probabil menită să consolideze capacitatea autorităților ruse de a monitoriza și limita comunicațiile cetățenilor privați care se opun regimului Putin.

În plus, Guvernul rus interzice simultan organizațiile media independente, închide YouTube și serviciul de mesagerie WhatsApp, adică pune în aplicare măsuri menite să consolideze controlul statului asupra accesului la mass-media și informații.

Tags: blocatrusiiSignal
Diverse