X

Ruşii au cucerit un oraş important din sudul Ucrainei

Armata rusă a ajuns la porţile oraşului ucrainean Herson, în sudul ţării şi la nord de Crimeea, a declarat primarul acestui oraş, în noaptea de luni spre marţi, informează AFP, potrivit agerpres.

“La porţile Hersonului, armata rusă a instalat puncte de control. Este dificil de spus cum va evolua situaţia”, a scris pe pagina sa de Facebook primarul Hersonului, Igor Kolihaev, adăugând că “Hersonul este şi rămâne ucrainean”. “Hersonul rezistă!”, a declarat el.

Citeşte şi: Peste 100 de civili şi-au pierdut viaţa în războiul din Ucraina – Black News

Armata rusă plănuia să cucerească oraşele cheie ale Ucrainei – Kiev, Harkov şi Herson – într-o “operaţiune specială” de două zile, dar blitzkrieg-ul lui Vladimir Putin a eşuat lamentabil, pentru că în cinci zile armata ucraineană a respins toate atacurile inamice asupra acestor oraşe, a relatat luni agenţia de presă Unian, citând surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene.

Totodată, guvernatorul regional din oraşul Ohtirka (situat în nord-estul regiunii Sumî), Dmitro Jiviţki, a scris pe Facebook că peste 70 de militari ucraineni au fost ucişi când trupele ruse au bombardat baza militară din oraş, potrivit Reuters.

Citeşte şi: Ucraina şi Rusia raportează pierderi semnificative în rândurile inamicului – Black News

Forţele militare ruse au lansat joia trecută o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit unei estimări a ONU, UE trebuie să se pregătească pentru o criză umanitară “de proporţii istorice” în Ucraina. 

Tags: harkovHersonkievOhtirkarusiaucraina
Categorii: Război in Ucraina