X

Rușii au instalat sisteme de tiruri de rachete la centrala nucleară din Zaporojie

Rușii au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie și de acolo lovesc Nikopol, spune șeful Energoatom, informează mediafax.

Armata rusă a instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie din sudul țării, aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie, și le folosește pentru a bombarda regiunea Nikopol, a declarat șeful Energoatom, Petro Kotin, pe Telegram, după un interviu televizat la postul ucrainean United News.

Citește și : Viktor Orban consideră o ‘greşeală’ sancţiunile UE contra Rusiei

“Situația (la centrală) este extrem de tensionată, iar tensiunea crește pe zi ce trece. Ocupanții își aduc utilajele, inclusiv sisteme de rachete cu care au lovit deja peste râul Nipru și pe teritoriul orașului Nikopol”, la 80 km sud-vest de Zaporizhia, a declarat el, potrivit AFP.

Petro Kotin a spus că până la 500 de soldați ruși se află încă la locul centralei. Ei „controlează situl”, a spus el.

“Echipamente grele (tancuri, vehicule blindate), ocupanți și camioane încărcate cu arme și explozibili rămân parcate pe amplasamentul centralei”, a declarat Petro Kotin, calificând drept “insuficiente” presiunile pentru a-i determina să plece și criticând în special Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

AIEA “face jocuri politice, oscilând între Rusia și Ucraina”, a subliniat el. “AIEA are o mulțime de angajați din Rusia”, a adăugat el, citând o cifră de aproximativ 100 și chiar și primul director general adjunct al AIEA, Rafael Grossi, este din Rusia. “Poate că acest lucru determină poziția lor “rezervată”, a spus el.

Citește și : Iranul asigură Ucraina că nu intenţionează să vândă drone Rusiei

Potrivit site-ului AIEA, Rafael Mariano Grossi are șase adjuncți, printre care și rusul Mihail Chudakov, numit în 2015. Organizația afirmă că are 2.500 de angajați din peste 100 de țări.

Tags: NikopolNipruracheteucrainaZaporojie
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina