Ruşii bombardează intens Avdiivka, ‘încercând să încercuiască’ oraşul ucrainean

Publicat:

Oraşul Avdiivka, din estul Ucrainei, este de marţi dimineaţă ţinta unor bombardamente “masive” ale forţelor ruse, care “încearcă să încercuiască” localitatea, a declarat pentru AFP şeful administraţiei militare locale.

“Ruşii au lovit masiv cu artileria de la 08:00 dimineaţă, fără întrerupere până acum… Inamicul încearcă să încercuiască oraşul”, a indicat la miezul zilei Vitali Barabas.


Citește și : CNA a sechestrat bunuri în valoare de peste 12 milioane de lei

“De peste un an există riscul ca localitatea să fie ocupată, dar astăzi situaţia s-a agravat rapid”, a adăugat el, indicând că au mai rămas 1.600 de locuitori la Avdiivka din cei 30.000 înainte de invazia rusă.

Ruşii ocupă estul şi sudul localităţii şi încearcă de mai multe luni să-l încercuiască.

Acest oraş industrial construit în jurul unei uzine siderurgice se află la 13 km de Doneţk, capitala regiunii omonime, controlată de Rusia, a cărei anexare a fost revendicată de preşedintele rus Vladimir Putin în urmă cu un an.

El se află pe linia frontului din 2014, când au început ostilităţile între armata ucraineană şi separatiştii conduşi şi înarmaţi de Moscova, după anexarea peninsulei Crimeea.

De la începerea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, ruşii au încercat în mod regulat ofensive pentru a cuceri definitiv Avdiivka.

Potrivit canalului Telegram Rîbar, apropiat de armata rusă, forţele Moscovei au lansat un atac în nord şi altele două la sud de oraş, astfel încât acum există “un risc iminent de încercuire a garnizoanei ucrainene” la Avdiivka.

“Dată fiind lipsa de coordonare între diferitele formaţiuni ucrainene, atacul a fost o surpriză pentru ele. Dar s-ar putea ca foarte curând să fie trimise întăriri pentru a stabiliza frontul”, transmite Rîbar, publicând o hartă a operaţiunilor din zonă.

Anterior, un consilier al lui Denis Puşilin, liderul instalat de Moscova în regiunea Doneţk, salutase progresele forţelor ruse în apropiere de Avdiivka.

“S-au înregistrat progrese la Avdiivka, pierderi de partea adversarului”, a declarat agenţiei de presă ruse oficiale RIA Novosti Ian Gaghin. “În ultimele 24 de ore, cel puţin două fortificaţii ale inamicului au fost distruse”, a adăugat el.

Ucraina este angajată din iunie într-o contraofensivă în încercarea de a elibera teritoriile ocupate de Rusia, dar, până în prezent, progresele sale atât în est, cât şi în sud au fost limitate, iar Moscova încearcă propriile atacuri.

În acelaşi timp, ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a vizitat marţi poziţiile ucrainene pe frontul de sud-est, unde s-a întâlnit cu şeful Grupului operaţional strategic Tavria, Oleksandr Tarnavski, şi a aflat de la militarii înşişi care sunt cele mai urgente nevoi şi probleme ale acestora, potrivit EFE.

“Am identificat aspectele problematice şi modalităţile de rezolvare a acestora”, a scris pe contul său de Facebook Umerov, care şi-a preluat mandatul la începutul lunii septembrie, având ca una din priorităţi promovarea apropierii de soldaţi.

Printre necesităţile menţionate, a explicat ministrul, s-au numărat asigurarea mai multor mijloace de apărare aeriană, drone şi tehnologie de comunicaţii electronice.

Citește și : Moldova și UE au semnat un acord crucial pentru aderare

Cu această ocazie, Umerov a decorat câţiva soldaţi pentru faptele lor de pe front. “Le mulţumim tuturor bărbaţilor şi femeilor care ne apără ţara. Împreună spre victorie”, şi-a încheiat ministrul mesajul.

Statul Major General ucrainean a raportat marţi că trupele ucrainene rămân în ofensivă cu succese parţiale pe fronturile de la Bahmut (est) şi Zaporojie (sud). În acest două sectoare, Ucraina susţine, de asemenea, că a respins atacurile ruseşti asupra poziţiilor sale pe care le-a cucerit în ultimele săptămâni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O jurnalistă italiancă condamnată să-i plătească despăgubiri Giorgiei Meloni după ce-i ironizează ‘talia mică’

O jurnalistă italiancă condamnată să-i plătească despăgubiri Giorgiei Meloni după ce-i ironizează 'talia mică' O jurnalistă italiancă, Giulia Cortese, care a ironizat pe Internet ”talia...

Undă verde pentru blocurile electorale. Din 22 iulie își pot desemna concurenții la alegeri

Undă verde pentru blocurile electorale. Din 22 iulie își pot desemna concurenții la alegeri De săptămâna viitoare, începând cu data de 22 iulie și până...

Și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes cu sprijinul programului „373”. Povestea unui tânăr antreprenor din Maximovca

Și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes cu sprijinul programului „373”. Povestea unui tânăr antreprenor din Maximovca Și-a transformat pasiunea în afacere. Un tânăr din...

Zelenski anunţă că livrarea avioanelor de tip F-16 urmează să fie accelerată cu ajutorul Poloniei

Zelenski anunţă că livrarea avioanelor de tip F-16 urmează să fie accelerată cu ajutorul Poloniei Polonia a decis să-şi accelereze livrările de avioane de tip...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.