Rușii fugiți de război aduc ‘banyas’ și ‘blinis’ la Buenos Aires

Publicat:

Rușii fugiți de război aduc ‘banyas’ și ‘blinis’ la Buenos Aires

Când Ilia Gafarov și Nadia Gafarova vor organiza marea deschidere a „banya” lor, o saună tradițională rusă, în aprilie, ei speră că aceasta va contribui la transformarea orașului lor adoptiv, Buenos Aires, într-o casă permanentă, scrie Reuters.

Cuplul, un fost bancher și recrutor din orașul portuar Vladivostok, din estul Rusiei, s-a mutat în Argentina cu cele două fiice ale lor în urmă cu nouă luni, parte a unui val de migrație din Rusia în America Latină de la invazia Ucrainei din 2022, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Maia Sandu condamnă atacul Kremlinului asupra orașului Odesa: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu are limite

Soții Gafarov au declarat că intenționează să investească o mare parte din economiile lor în întreprindere și să solicite cetățenia atunci când vor deveni eligibili, la sfârșitul anului viitor.

„Comunitatea rusă a crescut semnificativ de când suntem aici, iar o banya este ceva ce își doresc și ei”, a spus Ilia, care a menționat, de asemenea, cererea localnicilor preocupați de sănătate.

Pe măsură ce războiul Rusiei din Ucraina intră în al treilea an, un număr tot mai mare de familii rusești își stabilesc rădăcinile în America Latină, potrivit datelor de aprobare a vizelor de rezidență din cinci țări, care nu au fost raportate anterior, și a interviurilor cu o mulți exilați și experți.

Argentina, Mexic, Brazilia, Brazilia, Uruguay și Paraguay, au acordat anul trecut rezidență temporară sau permanentă unui număr total de aproape 9.000 de ruși, arată datele, în creștere de la puțin peste 1.000 în 2020.

Unii, precum familia Gafarov, își lasă amprenta asupra orașelor lor adoptive. Familia gătește, de asemenea, mâncăruri tradiționale rusești, cum ar fi „blini”, pentru a se simți ca acasă.

Exilații și experții au citat regulile indulgente privind vizele din America Latină și căile mai ușoare de obținere a cetățeniei, stilul de viață accesibil, vremea bună și ambivalența relativă față de sancțiunile internaționale ca fiind atracții majore pentru cetățenii ruși care caută să scape de război și de impactul acestuia asupra economiei – în ciuda distanței geografice.

Spre deosebire de Europa și de Statele Unite, majoritatea țărilor din America de Sud nu solicită vize de vizitator pentru cetățenii ruși, iar prelungirea șederii normale de 90 de zile este, de obicei, foarte simplă. În timp ce majoritatea țărilor din regiune au condamnat invazia Rusiei din 2022 în Ucraina, niciuna nu a trimis ajutoare sau arme la Kiev.

„America Latină a fost un experiment pentru ruși acum doi ani, acum cei care călătoresc pe continent vin cu intenția de a rămâne”, a declarat Vladimir Rouvinski, politolog la Universitatea ICESI din Columbia.

Potrivit datelor guvernamentale, Argentina a fost principala destinație din regiune pentru emigranții ruși, eliberând 3.750 de vize de rezidență pentru cetățenii ruși în 2023, de peste zece ori mai multe decât înainte de începerea războiului și de faptul că pandemia a frânat călătoriile la nivel mondial în 2020. Numai în luna ianuarie a acestui an au fost peste 500. Mexicul a acordat anul trecut 3.231 de permise de rezidență pentru 3.231 de ruși, de trei ori mai multe decât în 2021, potrivit datelor guvernamentale. Iar Brazilia a acordat rezidență la aproximativ 1.000 de cetățeni ruși anul trecut, față de 400 în 2021.

Citește și: Macron: Franța, Germania și Polonia, unite în ajutorul pentru Ucraina

În discuțiile de grup de pe aplicația de mesagerie Telegram, Reuters a văzut emigranți ruși din întreaga Americă Latină care au împărtășit sfaturi despre cum să cumpere proprietăți, să deschidă afaceri, să găsească grădinițe și să aplice pentru rezidență.

Afluxul schimbă treptat complexitatea cartierelor din oraș. Cafenele și saloane de înfrumusețare administrate de ruși au apărut în Buenos Aires, în Recoleta și în Palermo, orașele bine cotate și la modă. Grupurile bisericești ortodoxe rusești din orașul Florianopolis, situat pe coasta de sud a Braziliei, sunt în căutarea unui preot permanent. Chelnerii, profesorii și casierii au început să învețe fraze simple în limba rusă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.