Rușii fugiți de război încep să formeze o mini-Rusie în Serbia

Publicat:

Zeci de mii de ruși au ajuns în Serbia încă din 2022, după ce a fost invadată Ucraina, iar prezența lor se simte puternic într-un oraș ca Belgradul, cu mai puțin de două milioane de locuitori, relatează luni Reuters.

Informațiile au reieșit după intervievarea câtorva zeci de imigranți și oficiali locali, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Relatarea agenției despre comunitatea rusă “vibrantă” din Serbia începe cu povestea patinatorului profesionist Vadim Morus, în vârstă de 24 de ani, din Moscova. El a fugit din Rusia împreună cu logodnica și a ajuns la Belgrad, care are legături culturale și religioase istorice cu capitala Rusiei.

Morus începe să se simtă ca acasă la 1600 de km de orașul său natal. “Sunt puțini patinatori în Serbia care îi pot pregăti pe alții, așa că am destui elevi sârbi”, spune el.

Logodnica sa, Alexandra Mașkanova, este mai dispusă să discute motivele plecării din Rusia: “Am plecat din motive ideologice. La câteva zile după 24 februarie (2022, când a început invazia rusă în Ucraina – n. red.), încercam să înțelegem ce se întâmplă, apoi ne-am hotărât să plecăm”.

Rușii au deschis în țara adoptivă și cluburi, grădinițe sau cabinete medicale; cumpără alimente rusești din magazine rusești; formații, soliști și comici ruși le oferă spectacole, iar artiștii ruși își expun lucrările în galerii deținute de conaționali.

Din februarie 2022 până la jumătatea lui 2023, peste 30.000 de ruși și-au declarat reședința temporară în Serbia, conform celor mai recente date comunicate de ministerul de interne de la Belgrad. Oficialii sârbi nu au furnizat date pentru perioada similară anterioară, dar au afirmat că numărul a crescut mult.

Între timp, conform registrului comerțului din Serbia, rușii au deschis în această țară peste 11.000 de firme, cu obiecte de activitate care merg de la servicii online la găzduire pentru turiști și la școli sportive.

Viktor, veterinar din Sankt Petersburg în vârstă de 42 de ani, spune că nu are calificările necesare pentru a-și exercita profesia în Serbia, așa că lucrează ca meșter, pentru o clientelă exclusiv rusească: “Repar instalații sanitare și electrice, ferestre, fac chiar și mobilă. Nu am de fapt nevoie de clienți sârbi”. El a cerut să nu îi fie menționat numele întreg, de teamă că familia sa rămasă în Rusia ar putea avea de suferit.

Plecați ca să scape de înrolare, de războiul cu Ucraina sau de politica președintelui Vladimir Putin, rușii sunt mai mulți în țări ca Germania, dar mai vizibili în Serbia, cu care au mai multe afinități.

Relațiile ruso-sârbe, vechi de secole, sunt calde și în prezent, când Serbia încearcă să adere la Uniunea Europeană, care condamnă invazia rusă în Ucraina. Reuters reamintește că după primul război mondial mii de așa-numiți “ruși albi” au fugit de comunism în noul Regat al Sârbilor, Croaților și Slovenilor. Mulți ruși nu reușesc totuși să se integreze cu ușurință printre sârbi, așa că preferă să țină aproape de o “mini-Rusie”.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

“Chemarea culturii rusești este prea puternică pentru emigranții ruși din prima generați ca să încerce măcar să se adapteze la societatea în care se găsesc, indiferent că este sârbească sau occidentală”, apreciază politologul Aleksandar Djokic din Belgrad.

Reuters remarcă ironia faptului că mulți sârbi îl susțin pe Putin și nu împărtășesc opiniile celor fugiți de sub conducerea acestuia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Megastarul rap Kendrick Lamar va fi capul de afiş al spectacolului din pauza Super Bowl 2025

Megastarul rap Kendrick Lamar va fi capul de afiş al spectacolului din pauza Super Bowl 2025 Vedeta rap Kendrick Lamar va apărea pe cea mai...

Raportul Draghi: Lipsa creșterii productivității – o ‘provocare existențială’ pentru Europa

Raportul Draghi: Lipsa creșterii productivității - o 'provocare existențială' pentru Europa Europa se confruntă cu o "provocare existențială" de a-și crește productivitatea, se arată în...

Franța va primi de la UE 300 mil. de euro din activele rusești înghețate pentru a cumpăra arme Ucrainei

Franța va primi de la UE 300 mil. de euro din activele rusești înghețate pentru a cumpăra arme Ucrainei Uniunea Europeană va aloca Franței 300...

Românii, nemulţumiţi de funcţionarii publici: Lipsa pregătirii și comportament nepoliticos

Românii, nemulţumiţi de funcţionarii publici: Lipsa pregătirii și comportament nepoliticos În cadrul campaniei „STOP abuzurilor funcționarilor publici”, inițiată de FACIAS, s-a realizat un chestionar pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.